Έρχεται αντιοφικός ορός για όλα τα δηλητήρια φιδιών
Ο αντιοφικός ορός χρησιμοποιείται σε ανθρώπους όταν δαγκώνονται από κάποιο φίδι για να καταπολεμηθεί το δηλητήριο στο σώμα. Δυστυχώς όμως, οι αντιοφικοί οροί αλλάζουν ανάλογα το είδος του φιδιού και αυτό σημαίνει πως πρέπει να υπάρχει ο σωστός ορός ανάλογα το φίδι που μας δάγκωσε και πολλές φορές τα θύματα δεν έχουν ιδέα ποιο είδος ήταν. Μάλιστα για ορισμένα φίδια, δεν υπάρχουν αντιοφικοί οροί.
Τώρα, μία νέα έρευνα προσφέρει μία σημαντική εξέλιξη για την ανάπτυξη ενός αντιοφικού ορού που θα εξουδετερώνει το δηλητήριο οποιουδήποτε φιδιού. Αντισώματα που αναπτύχθηκαν σε εργαστήριο, εξουδετέρωσαν τις νευροτοξίνες που βρίσκουμε σε πολλά είδη φιδιών από όλο τον κόσμο.
Περίπου 138.000 άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο από δηλητηριώδη φίδια, ενώ ακόμα και αυτοί που επιβιώνουν έχουν τραύματα, τόσο σωματικά όσο και ψυχικά. Τα παιδιά και οι αγρότες αποτελούν την πλειοψηφία των θυμάτων.
Τα δραστικά συστατικά των αντιοφικών ορών είναι αντισώματα για τοξίνες. Δημιουργούνται εισάγοντας μικρές ποσότητες δηλητηρίου σε άλογα και έπειτα συλλέγονται τα αντισώματα. Αυτή η πρακτική έχει παραμείνει ίδια εδώ και έναν αιώνα και έχει κάποια μειονεκτήματα. Πέραν του ότι οι αντιοφικοί οροί είναι για συγκεκριμένα είδη φιδιών, δεν είναι αρκετά δραστικοί και χρειάζονται μεγάλες ποσότητες για να εξουδετερωθεί το δηλητήριο από ένα μόνο δάγκωμα. Επιπλέον, επειδή δημιουργούνται από άλογα, έχουν επιπτώσεις, συνήθως μία αντίδραση του ανοσοποιητικού του ανθρώπου που αντιδρά στα ξένα αντισώματα που κυκλοφορούν στο σώμα.
Τα αντισώματα που αναπτύχθηκαν στο εργαστήριο ονομάστηκαν 95Mat5 και προήλθαν μετά από μελέτη 50 δισεκατομμυρίων μοναδικών αντισωμάτων για να ανακαλυφθούν αυτά που όχι μόνο θα αναγνωρίσουν τη νευροτοξίνη από όλα τα είδη, αλλά που θα μπορέσουν επίσης να την εξουδετερώσουν. Στα πειράματα που πραγματοποιήθηκαν σε ποντίκια με θανατηφόρες δόσεις δηλητηρίου, το 95Mat5 μπόρεσε να αποτρέψει την παράλυση και το θάνατο σε όλα τα δηλητήρια που εφαρμόστηκε.
Η έρευνα ανοίγει το δρόμο για ένα αντιοφικό ορό ευρείας χρήσης. Ωστόσο πέρα από νευροτοξίνες, τα δηλητήρια των φιδιών περιέχουν και άλλες ουσίες, όπως αιμοτοξίνες ή κυτταροτοξίνες. Επομένως, χρησιμοποιώντας την ίδια μέθοδο, μπορούν να αναγνωριστούν και επιπλέον αντισώματα που θα αντιμετωπίζουν τις συγκεκριμένες τοξίνες. Μόλις γίνει αυτό, ο αντιοφικός ορός ευρείας χρήσης μπορεί να γίνει πραγματικότητα, εξουδετερώνοντας όλα τα δηλητήρια των φιδιών ανεξαρτήτως από ποιο είδος προήλθε.
Ακολουθήστε το Unboxholics.com στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα για τεχνολογία, videogames, ταινίες και σειρές. Ακολουθήστε το Unboxholics.com σε Facebook, Twitter, Instagram, Spotify και TikTok.