Ένα τεράστιο κεφάλι φιδιού των Αζτέκων βρέθηκε μετά από σεισμό (ΕΙΚΟΝΕΣ)

Διατηρεί ακόμα τα χρώματά του!
29 Οκτωβρίου 2023 11:18
Ένα τεράστιο κεφάλι φιδιού των Αζτέκων βρέθηκε μετά από σεισμό (ΕΙΚΟΝΕΣ)

Ένας σεισμός 7.6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που χτύπησε τη δυτική ακτή του Μεξικού στις 19 Σεπτεμβρίου 2022, προκάλεσε σοβαρές ζημιές σε ένα κτίριο της πόλης Manzanillo. Στα θεμέλια του κτιρίου αυτού λοιπόν, οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν ένα τεράστιο πέτρινο κεφάλι φιδιού, το οποίο χρονολογείται από την εποχή των Αζτέκων, πριν 500 χρόνια.

Το κεφάλι έχει μήκος 1.8 μέτρα, ύψος 1 μέτρο και φάρδος 85 εκατοστά, ενώ ζυγίζει 1.2 τόνους. Βρισκόταν σε βάθος 4.5 μέτρων και στήθηκε ολόκληρη επιχείρηση για την αφαίρεσή του με γερανό. Το εκπληκτικό στην όλη υπόθεση, είναι πως το κεφάλι διατηρεί το 80% των αρχικών χρωμάτων του.

Κυρίαρχα είναι το κόκκινο, το μπλε, το μαύρο, το λευκό και η ώχρα, ενώ οι ερευνητές το τοποθέτησαν σε ένα θάλαμο ελεγχόμενης υγρασίας για να διατηρήσουν όσο το δυνατόν τις αποχρώσεις. Τα χρώματα προέρχονται από φυτικά και ορυκτά υλικά και είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα.

Οι εργασίες για τη διατήρηση των χρωμάτων θα συνεχιστούν και μέσα στο 2024 και οι επιστήμονες ελπίζουν πως η υγρασία που έχει συγκεντρωθεί με τους αιώνες στο κεφάλι, θα απελευθερωθεί σταδιακά για να μην προξενήσει ζημιά.

Οι Αζτέκοι χρησιμοποιούσαν συχνά τα φίδια στην τέχνη τους. Είχαν επίσης και θεότητες με χαρακτηριστικά φιδιού, οι οποίες συμβόλιζαν την αναγέννηση των σπαρτών, ενώ συνδέονταν και με τον πόλεμο.