Ανακαλύφθηκε το μεγαλύτερο φίδι του κόσμου μέχρι σήμερα στα γυρίσματα ντοκιμαντέρ (ΒΙΝΤΕΟ)

Τόσο μεγάλο που το κεφάλι του είναι όσο με ενός ανθρώπου!
22 Φεβρουαρίου 2024 10:35
Ανακαλύφθηκε το μεγαλύτερο φίδι του κόσμου μέχρι σήμερα στα γυρίσματα ντοκιμαντέρ (ΒΙΝΤΕΟ)

Ένα νέο είδος φιδιού που είναι το μεγαλύτερο του κόσμου ανακάλυψαν επιστήμονες στον Αμαζόνιο και μάλιστα κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων της νέας σειράς ντοκιμαντέρ του National Geographic στο Disney+, με τίτλο "Pole To Pole" με παρουσιαστή τον Will Smith. 

Πρόκειται για μια "πράσινη βόρεια ανακόντα" (Northern Green) όπως λέγεται το είδος της, η οποία είναι σχεδόν 8 μέτρα σε μήκος και 200 κιλά σε βάρος, με το πάχος του να είναι σαν ένα λάστιχο αυτοκινήτου, ενώ το κεφάλι της είναι τόσο μεγάλο όσο ενός ανθρώπου, όπως το περιγράφουν όσοι είδανε αυτό το μεγαθήριο της φύσης. Επίσης λένε ότι μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 500 κιλά σε βάρος.

Σύμφωνα με μια νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε αυτόν τον μήνα στο Diversity, η πράσινη ανακόντα γνωστή και ως Γιγάντια Ανακόντα ήταν η μόνη αναγνωρισμένη του είδους της ως το μεγαλύτερο φίδι του κόσμου. Τώρα, η Βόρεια Πράσινη Ανακόντα αναγνωρίστηκε από τους επιστήμονες και τη νέα τους έρευνα, η οποία διήρκησε δύο δεκαετίες, ως ένα νέο ξεχωριστό είδος ανακόντας. Αυτές οι ανακόντες, που βρίσκονται στα ποτάμια και τους υγροτόπους της Νότιας Αμερικής, είναι γνωστές για την αστραπιαία ταχύτητά τους και την ικανότητά τους να συμπιέζουν τα θηράματα με το να τυλίγονται γύρω τους, να τα πνίγουν και να τα καταπίνουν ολόκληρα. Οι ερευνητές έδωσαν στο νέο είδος τη λατινική ονομασία Eunectes akayima, που σημαίνει Βόρειο Πράσινο Ανακόντα.

"Μαζί με άλλους 14 επιστήμονες από 9 χώρες, ανακαλύψαμε το μεγαλύτερο είδος φιδιού στον κόσμο, το πράσινο ανακόντα. Όπως όλοι γνωρίζουμε από τις ταινίες και τις ιστορίες για τα γιγάντια φίδια, είναι στην πραγματικότητα δύο διαφορετικά είδη. Τα πράσινα ανακόντα που βρίσκονται στο βόρειο τμήμα της εξάπλωσής τους στη Νότια Αμερική -συμπεριλαμβανομένης της Βενεζουέλας, του Σουρινάμ και της Γαλλικής Γουιάνας- φαίνεται να ανήκουν σε ένα εντελώς διαφορετικό είδος. Αν και με την πρώτη ματιά φαίνονται σχεδόν πανομοιότυπα, η γενετική διαφορά μεταξύ των δύο είναι 5,5% και αυτό είναι τεράστιο. Για να το θέσουμε αυτό σε ένα κατανοητό πλαίσιο, οι άνθρωποι και οι χιμπατζήδες διαφέρουν γενετικά μεταξύ τους μόνο κατά περίπου 2%." είπε χαρακτηριστικά ο καθηγητής βιολόγος Freek Vonk. 

Μέχρι τώρα ήταν γνωστά τέσσερα είδη ανακόντας, με το μεγαλύτερο από αυτά, το πράσινο ανακόντα, να κατοικεί σε τροπικά μέρη της Νότιας Αμερικής, όπως οι λεκάνες των ποταμών Αμαζονίου, Ορινόκο και Εσεσίμπο, καθώς και σε ορισμένες άλλες μικρότερες υδάτινες εκτάσεις. Παρά το γεγονός ότι μόλις ανακαλύφθηκε, οι ερευνητές λένε ότι το νέο είδος απειλείται ήδη. Τα ανακόντα απειλούνται όλο και περισσότερο από τον κατακερματισμό της γης που προκαλείται από τη βιομηχανοποιημένη γεωργία, τις δασικές πυρκαγιές, την ξηρασία, την κλιματική αλλαγή, καθώς και τη ρύπανση από βαρέα μέταλλα που συνδέεται με διαρροές από δραστηριότητες εξόρυξης πετρελαίου.

Ο Ολλανδός καθηγητής βιολόγος Freek Vonk κολύμπησε δίπλα σε αυτή την ανακόντα και τράβηξαν μερικά πλάνα που πραγματικά κόβουν την ανάσα, καθώς δείχνουν από κοντά τη θηριώδη ανακόντα.

Δείτε τα απίθανα πλάνα με την μεγαλύτερη ανακόντα του κόσμου:

 
 
 
 
 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Prof. dr. Freek Vonk (@freekvonk)

 

Η έρευνά τους δημοσιεύθηκε στο Diversity