Ηνωμένα Έθνη: Τα καταστροφικά γεγονότα στον πλανήτη αυξάνονται και θα είναι συχνότερα

Και ο άνθρωπος πρέπει να προσαρμοστεί
03 Μαΐου 2022 10:33
Ηνωμένα Έθνη: Τα καταστροφικά γεγονότα στον πλανήτη αυξάνονται και θα είναι συχνότερα

Οι καταστροφές που χτυπούν τον πλανήτη γίνονται ολοένα και συχνότερες σύμφωνα με νέα αναφορά των Ηνωμένων Εθνών και ο άνθρωπος είναι κατά κάποιο τρόπο υπεύθυνος για αυτές. Από το 1970 έως το 2000 οι μεγάλες καταστροφές κυμαίνονταν από 90-100 το χρόνο σύμφωνα με το Disaster Risk Reduction τμήμα των Hνωμένων Εθνών (UNDRR). Από το 2001 έως το 2020 όμως αυτός ο αριθμός αυξήθηκε σε 350 με 500 καταστροφές το χρόνο.

Οι καταστροφές περιλαμβάνουν σεισμούς, τσουνάμι, ηφαιστειακές εκρήξεις, ακραία καιρικά φαινόμενα, επιδημίες, απώλεια σπαρτών και άλλες βιολογικού, γεωφυσικού και καιρικού τύπου. Εξαιρέθηκαν οι καταστροφές τοπικού επιπέδου που δε χρειάστηκαν εθνική ή διεθνή βοήθεια.

Σε κανένα άλλο σημείο στη σύγχρονη ιστορία δεν αντιμετώπισε η ανθρωπότητα τέτοιο εύρος κινδύνων, αλληλεπιδρώντας σε έναν υπερσυνδεδεμένο και ταχέως μεταβαλλόμενο κόσμο.

Η ανθρωποκεντρική κλιματική αλλαγή έχει κάνει την οργή της φύσης πιο ισχυρή, ενώ οι αναπτυσσόμενοι πληθυσμοί κατοικούν πολλές φορές σε μέρη χωρίς τις σωστές υποδομές, τα οποία δοκιμάζονται συχνότερα από τα καιρικά φαινόμενα. Οι καταστροφές λοιπόν έχουν οδηγήσει και σε περισσότερους θανάτους τα τελευταία πέντε χρόνια σε σχέση με την πενταετία πριν από αυτήν.

Τα Ηνωμένα Έθνη προβλέπουν πως οι καταστροφές σχετιζόμενες με τη θερμοκρασία θα τριπλασιαστούν σε σχέση με το 2001, ενώ ο αριθμός όλων των καταστροφών θα φτάσει τις 560 ανά έτος, δηλαδή περίπου 1.5 τη μέρα.

Η χρηματοδότηση για την αποτροπή των καταστροφών και την προετοιμασία για αυτές μεταξύ 2010 και 2017 έφτασε μόλις το ποσό των $5.5 δισεκατομμυρίων και οι εργασίες αποκατάστασης κόστισαν $7.7 δις, τη στιγμή που η άμεση βοήθεια για το ίδιο διάστημα κόστισε $120 δισεκατομμύρια.

Ο κόσμος πρέπει να κάνει περισσότερα για να ενσωματώσει τον κίνδυνο της καταστροφής στον τρόπο που ζούμε, χτίζουμε και επενδύουμε, κάτι το οποίο βάζει την ανθρωπότητα στο δρόμο της αυτοκαταστροφής. – Amina J. Mohammed, Αναπληρώτρια Γενική Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών.