Τα Ηνωμένα Έθνη πέρασαν το πρώτο παγκόσμιο ψήφισμα για την τεχνητή νοημοσύνη

Ομόφωνα 193 κράτη
22 Μαρτίου 2024 09:59
Τα Ηνωμένα Έθνη πέρασαν το πρώτο παγκόσμιο ψήφισμα για την τεχνητή νοημοσύνη

Η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, ομόφωνα υιοθέτησε χθες Πέμπτη το πρώτο παγκόσμιο ψήφισμα για την τεχνητή νοημοσύνη, το οποίο ενθαρρύνει τα κράτη-μέλη να προστατεύσουν τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα προσωπικά δεδομένα και να παρακολουθούν τους κινδύνους της AI.

Το ψήφισμα, το οποίο αξίζει να σημειώσουμε πως δεν είναι δεσμευτικό για τις χώρες, προτάθηκε από τις ΗΠΑ και υποστηρίχθηκε από την Κίνα και 120 ακόμα έθνη.

Σήμερα, και τα 193 μέλη της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, μίλησαν με μία φωνή και μαζί, επέλεξαν να ελέγξουν την τεχνητή νοημοσύνη αντί να της επιτρέψουμε να ελέγξει αυτή εμάς. Ο ακατάλληλος ή κακόβουλος σχεδιασμός, ανάπτυξη και χρήση των συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης ενέχει κινδύνους που μπορούν να υπονομεύσουν την προστασία, την προώθηση και την απόλαυση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των βασικών ελευθεριών.

Το ψήφισμα χρειάστηκε τέσσερις μήνες διαπραγματεύσεων, αλλά θα δώσει στον κόσμο “μία βασική γραμμή αρχών για να καθοδηγηθούν τα επόμενα βήματα στην ανάπτυξη και χρήση της τεχνητής νοημοσύνης”.