Ηνωμένα Έθνη: Παρακαλώ σταματήστε να ανατινάζετε πράγματα στο διάστημα

Νέο ψήφισμα για τα διαστημικά σκουπίδια
09 Δεκεμβρίου 2022 10:01
Ηνωμένα Έθνη: Παρακαλώ σταματήστε να ανατινάζετε πράγματα στο διάστημα

Η Γενική Σύνοδος των Ηνωμένων Εθνών εξέδωσε ψήφισμα σήμερα με το οποίο ζητά από τις χώρες να μην πραγματοποιούν αντι-δορυφορικές δοκιμές (ASAT) οι οποίες δημιουργούν διαστημικά σκουπίδια. Επικεφαλής της πρωτοβουλίας ήταν φυσικά οι ΗΠΑ, μετά τον κίνδυνο που διέτρεξε ο ISS πέρυσι από 1.500 κομμάτια συντριμμιών τα οποία προήλθαν από μία αντι-δορυφορική δοκιμή της Ρωσίας.

Να σημειωθεί πως το ψήφισμα δεν απαγορεύει την ανάπτυξη ή τη δοκιμή των ASAT γενικά, αλλά αποθαρρύνει τη πραγματοποίησή τους με τρόπο που δημιουργεί διαστημικά σκουπίδια. Η απόφαση έρχεται από τη Γενική Σύνοδο, όχι από το Συμβούλιο Ασφαλείας και έτσι δεν είναι δεσμευτική νομικά.

Η ψηφοφορία εξελίχθηκε σε θέμα διεθνών συμμαχιών αφού οι ΗΠΑ μαζί με 154 άλλες χώρες ψήφισαν υπέρ. Κίνα, Ρωσία και Ινδία τάχθηκαν κατά του ψηφίσματος και μαζί τους ήταν οι Λευκορωσία, Βολιβία, Κεντρική Αφρικανική Δημοκρατία, Κούβα, Ιράν, Νικαράγουα και Συρία. Από την ψηφοφορία απείχαν Ινδία, Μαδαγασκάρη, Πακιστάν, Σερβία, Σρι Λάνκα, Σουδάν, Τόγκο και Ζιμπάμπουε.