Η πρώτη συνάντηση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για τους κινδύνους της AI

Τι ειπώθηκε;
19 Ιουλίου 2023 10:28
Η πρώτη συνάντηση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για τους κινδύνους της AI

Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών πραγματοποίησε την πρώτη συνάντησή του για να συζητήσει τους κινδύνους της τεχνητής νοημοσύνης. Ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι δηλώσεις των δύο πιο ισχυρών χωρών στον τομέα. Οι ΗΠΑ ισχυρίστηκαν πως η AI δεν πρέπει να χρησιμοποιηθεί για να λογοκρίνει ή να καταπιέσει τους ανθρώπους, ενώ η Κίνα είπε πως η AI δεν πρέπει να ξεφύγει από τον έλεγχο του ανθρώπου.

Ο Βρετανός Υπουργός Εξωτερικών ο οποίος προέδρευσε της συνάντησης, τόνισε πως η AI “θα αλλάξει θεμελιωδώς κάθε πτυχή της ανθρώπινης ζωής”.

Πρέπει επειγόντως να διαμορφώσουμε έναν παγκόσμιο έλεγχο στις τεχνολογίες αυτές, επειδή η AI δε γνωρίζει σύνορα. Μπορεί να μας βοηθήσει να αντιμετωπίσουμε την κλιματική αλλαγή και να τονώσει τις οικονομίες μας, αλλά μπορεί να τροφοδοτήσει την παραπληροφόρηση και να βοηθήσει κακόβουλους να αναζητήσουν όπλα.

Τόσο οι στρατιωτικές όσο και οι μη στρατιωτικές εφαρμογές της AI μπορεί να έχουν πολύ σοβαρές επιπτώσεις στην παγκόσμια ειρήνη και σταθερότητα. Πρέπει να δημιουργηθεί ένα νέο σώμα των Ηνωμένων Εθνών για να υποστηρίξει τις συλλογικές προσπάθειες για να ελέγξουμε αυτήν την απίθανη τεχνολογία. – Antonio Guterres, Γενικός Γραμματέας Ηνωμένων Εθνών

Η Κίνα τόνισε πως η AI είναι “ένα δίκοπο μαχαίρι” και είπε πως το Πεκίνο υποστηρίζει έναν κεντρικό συντονιστικό ρόλο από τα Ηνωμένα Έθνη για να καθιερωθούν κάποιες βασικές αρχές για την AI.

Το αν είναι καλή ή κακή, εξαρτάται από το πώς τη χρησιμοποιεί η ανθρωπότητα, πώς τη ρυθμίζει και πώς μπορούμε να ισορροπήσουμε την επιστημονική ανάπτυξη με την ασφάλεια. Πρέπει να επικεντρωθεί στο να κάνει καλό και να ρυθμίσουμε την ανάπτυξή της για να την αποτρέψουμε να ξεφύγει από τον έλεγχό μας.

Οι ΗΠΑ κάλεσαν σε συνεργασία χωρών για να αντιμετωπιστούν οι κίνδυνοι προς τα ανθρώπινα δικαιώματα που απειλούν την ειρήνη και την ασφάλεια.

Κανένα κράτος-μέλος δεν πρέπει να χρησιμοποιήσει την AI για να λογοκρίνει, να περιορίσει, να καταπιέσει ή να αποδυναμώσει τους ανθρώπους.

Οι δηλώσεις της Ρωσίας κινήθηκαν σε άλλο μήκος κύματος. Αναρωτήθηκε αν το Συμβούλιο, το οποίο έχει ως σκοπό να διατηρεί την παγκόσμια ειρήνη και ασφάλεια, πρέπει να συζητάει καν για την AI.

Αυτό που είναι απαραίτητο, είναι μία επαγγελματική, επιστημονική και βασισμένη σε ειδικότητες συζήτηση η οποία μπορεί να διαρκέσει χρόνια. Αυτή η συζήτηση γίνεται ήδη σε εξειδικευμένες πλατφόρμες.