Τα Ηνωμένα Έθνη επιστρατεύουν αυτόνομα AI οχήματα για παράδοση τροφίμων

Σε περιοχές σε κρίση και εμπόλεμες ζώνες
08 Ιουλίου 2023 10:20
Τα Ηνωμένα Έθνη επιστρατεύουν αυτόνομα AI οχήματα για παράδοση τροφίμων

Το World Food Programme (WFP) των Ηνωμένων Εθνών ανακοίνωσε πως αυτόνομα AI οχήματα θα ξεκινήσουν να παραδίδουν τρόφιμα σε εμπόλεμες ζώνες και σε περιοχές που έχουν χτυπηθεί από κάποια καταστροφή. Οι επιθέσεις στα πληρώματα των Ηνωμένων Εθνών που παραδίδουν τρόφιμα έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια εν μέσω του υψηλότερου αριθμού ένοπλων συρράξεων από την εποχή του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Τρεις υπάλληλοι του WFP στο Σουδάν ήταν οι πιο πρόσφατες απώλειες μέσα στη χρονιά.

Μερικές φορές είναι πολύ επικίνδυνο να στείλουμε έναν οδηγό ή προσωπικό του WFP. Έτσι, χρησιμοποιώντας αυτήν την τεχνολογία μπορούμε να αλλάξουμε τα δεδομένα. – Bernhard Kowatsch, επικεφαλής WFP

Τα οχήματα είναι αμφίβια και μπορούν να μεταφέρουν έως 2 τόνους τροφίμων το καθένα. Η δημιουργία τους προέκυψε μετά τη μάχη για το Χαλέπι της Συρίας, μεταξύ 2012 και 2016, όταν το WFP έψαχνε τρόπο να φτάσουν τα τρόφιμα στα πολιορκημένα  μέρη της πόλης. Οι ρίψεις από αεροπλάνα ήταν ακριβές και χρειάζονταν μεγάλα τμήματα χώρου, κάτι που δεν ήταν διαθέσιμο σε εκείνη την περιοχή της Συρίας.

Τα Ηνωμένα Έθνη χρησιμοποιούν ήδη περίπου 50 τέτοια οχήματα στο Νότιο Σουδάν, αλλά προς το παρόν χρειάζονται άνθρωπο οδηγό. Οι δοκιμές αυτόνομης λειτουργίας αναμένεται να ξεκινήσουν στις αρχές του επόμενου έτους. Μία τεχνητή νοημοσύνη θα συνδυάζει τα δεδομένα που συγκεντρώνονται από διάφορες πηγές όπως αισθητήρες του οχήματος και δορυφορικά δεδομένα, επιτρέποντας στο WFP να αφαιρέσει τους οδηγούς από την εξίσωση.

Στο νότιο Σουδάν περίπου 7.7 εκατομμύρια άνθρωποι βρίσκονται στα όρια του λοιμού και οι πλημμύρες δυσκολεύουν το έργο του WFP. Έτσι, αποφασίστηκε αυτό να είναι το πρώτο μέρος που θα λειτουργήσει το νέο πρόγραμμα.