Η Κίνα θα αναπτύξει σύστημα πλανητικής άμυνας για τους αστεροειδείς

Η πρώτη δοκιμή έρχεται το 2025
01 Μαΐου 2022 11:33
Η Κίνα θα αναπτύξει σύστημα πλανητικής άμυνας για τους αστεροειδείς

Η διαστημική υπηρεσία της Κίνας, CNSA, ανακοίνωσε τα σχέδια της για την αποστολή ενός διαστημικού σκάφους με σκοπό να προσκρούσει σε έναν αστεροειδή για να του αλλάξει πορεία. Δεν έχει ανακοινωθεί ακόμα για ποιον αστεροειδή πρόκειται, ωστόσο η αποστολή θα εκτοξευτεί τα επόμενα τέσσερα χρόνια.

Η αποστολή αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου προγράμματος πλανητικής άμυνας, με το οποίο θα κατηγοριοποιηθούν και θα παρακολουθούνται οι αστεροειδείς που αποτελούν δυνητικά κάποια απειλή για τη Γη. Μόλις εντοπιστεί κάποιος ο οποίος προβλέπεται πως θα συγκρουστεί με τη Γη, θα ενεργοποιείται ένα νέο σύστημα προειδοποίησης και θα αποστέλλεται ένα σκάφος για να συγκρουστεί με τον αστεροειδή για να του αλλάξει την τροχιά.

Η NASA έχει τη δική της αποστολή αλλαγής τροχιάς αστεροειδή. Εκτόξευσε το Νοέμβριο το DART, το οποίο θα συγκρουστεί με το δορυφόρο Δίμορφο του αστεροειδούς Δίδυμου στις 26 Σεπτεμβρίου 2022.

Διαστημικοί βράχοι φτάνουν στη Γη καθημερινά και καίγονται στην ατμόσφαιρα. Οι διαστημικές υπηρεσίες ανησυχούν για τους μεγαλύτερους αστεροειδείς. Οι μεγαλύτεροι του ενός χιλιομέτρου έχουν ήδη βρεθεί και κατηγοριοποιηθεί, ωστόσο μικρότεροι μπορεί να είναι επίσης καταστροφικοί.