Ένα στα πέντε είδη ερπετών απειλείται με εξαφάνιση

Το νέο αποκαλυπτικό paper κρούει τον κώδωνα του κινδύνου
29 Απριλίου 2022 15:08
Ένα στα πέντε είδη ερπετών απειλείται με εξαφάνιση

Ένα νέο αποκαλυπτικό paper ρίχνει φως στην κατάσταση των ερπετοειδών στον κόσμο μας, τα οποία απειλούνται με εξαφάνιση.

Όπως διαπιστώνει η έρευνα των επιστημόνων πάνω από 1 στα 5 είδη ερπετών απειλούνται με εξαφάνιση, σύμφωνα με δεδομένα που συλλέχθηκαν με υπομονή και μεθοδικότητα τα τελευταία 20 χρόνια

Εκτός από την απειλή του ανθρώπου και τα όσα προκαλεί, τα ερπετά έχουν πέσει και θύματα της μεροληψίας που υπάρχει στο ζήτημα της προτεραιότητας της διατήρησής τους. Οικολόγοι πάλεψαν με περιορισμένους πόρους για να ανταποκριθούν στις προσπάθειες να αξιολογήσουν τους κινδύνους που διατρέχουν είδη όπως χελώνες, κροκόδειλοι, σαύρες, φίδια και tuatara -που έχει τις ρίζες του σε ένα αρχαίο είδος ερπετών που περπατούσε στη Γη πλάι στους δεινόσαυρους. 

Πριν από μια δεκαετία έγιναν παρόμοιες ολοκληρωμένες αξιολογήσεις για πτηνά, θηλαστικά και αμφίβια, τα οποία κατηγοριοποιήθηκαν ως τετράποδα ή σπονδυλωτά τετράποδα.

Η πικρή ερπετοειδής αλήθεια

Εύλογα δημιουργείται το ερώτημα γιατί υπήρξε έλλειψη δεδομένων ειδικά στα ερπετά. H πικρή αλήθεια που αποκαλύπτει το paper που δημοσιεύτηκε στο Nature λέει πως απλώς δεν χαίρουν το ίδιο είδος συμπάθειας από τους χρηματοδότες, όπως οι τριχωτοί ομόλογοί τους, καταλήγουν οι συγγραφείς του paper. 

"Τα ερπετά για πολύ κόσμο δεν είναι τόσο χαρισματικά και απλώς δίνεται περισσότερη προσοχή στα τριχωτά είδη των σπονδυλωτών για διατήρηση, αλλά χάρη στην επιμονή μπορέσαμε να εξασφαλίσουμε τα κονδύλια για να ολοκληρωθεί η έρευνα."

Οι επιστήμονες ξεκίνησαν να αξιολογούν δεδομένα από το 1996 για 10.196 είδη, όπου το μεγαλύτερο μέρος των δεδομένων προήρθε από 48 ξεχωριστά εργαστήρια που συγκλείσθηκαν μεταξύ 2004 και 2019. 

Καθόλη τη διάρκεια των ερευνών οι ειδικοί άντλησαν ζωτικής σημασίας πληροφορίες για τους κινδύνους εξαφάνισης των ερπετών, ωστόσο επειδή πήρε τόσα πολλά χρόνια λέγεται πως το 15% των δεδομένων πλέον θεωρούνται ξεπερασμένα. 

Σε ένα άλλο 15% όλων των ειδών δεν υπήρξαν αρκετές πληροφορίες για την κατανομή, την κατάσταση του πληθυσμού και των απειλών που αντιμετωπίζουν, με αποτέλεσμα να χαρακτηριστούν ατελέσφορες. 

Εν τέλει η έρευνα κατέληξε ότι ένα σημαντικό ποσοστό της τάξης του 21% των ερπετοειδών απειλείται με εξαφάνιση ή αλλιώς περί τα 1.829 διαφορετικά είδη παγκοσμίως. Καθώς μάλιστα η βιοποικιλότητα βρίσκεται σε τραγική πορεία σε όλη την υφήλιο, τα είδη με απαρχαιωμένες αξιολογήσεις ίσως να βρίσκονται στη χειρότερη μοίρα, σύμφωνα με το paper.