Ένας σεισμός 9.5 Ρίχτερ έκανε τους ανθρώπους να κρυφτούν για μία χιλιετία
Ένας αρχαίος υπερ-σεισμός μεγέθους 9.5 Ρίχτερ πριν 3.800 χρόνια δημιούργησε ένα τεράστιο τσουνάμι που έστειλε πελώριους όγκους νερού και βράχων από τη Χιλή έως τη Νέα Ζηλανδία. Η καταστροφή που έφερε μάλιστα στους πληθυσμούς που έμεναν στις παραθαλάσσιες περιοχές της Χιλής ήταν τόσο μεγάλη, που χρειάστηκε μία χιλιετία για να επιστρέψουν ξανά στις ακτές.
Τα στοιχεία αυτής της αρχαίας καταστροφής έφεραν στην επιφάνεια επιστήμονες που μελέτησαν το υπέδαφος της Χιλής, βρίσκοντας θαλάσσιους βράχους, κοχύλια και άλλου είδους ίχνη θαλάσσιας ζωής στα υψηλότερα σημεία της Ερήμου Ατακάμα.
Βρήκαμε στοιχεία θαλάσσιων αποθέσεων και ζωής που ζούσε ήρεμα στη θάλασσα πριν βρεθεί στην ηπειρωτική χώρα. Και τα βρήκαμε σε μεγάλο υψόμετρο και πολύ μακριά από τις ακτές έτσι ώστε δεν μπορούσαν να μεταφερθούν εκεί από κάποια καταιγίδα.
Βρήκαμε στοιχεία μίας ρωγμής χιλίων χιλιομέτρων κοντά στην ακτογραμμή της Ερήμου Ατακάμα.
Η ίδια ρωγμή οδήγησε και στον καταστροφικό σεισμό του 1960 στη νότια Χιλή. Τη στιγμή του σεισμού πριν 3.800 χρόνια, στις ακτές τις Χιλής ζούσαν πολλές κοινότητες κυνηγών και συλλεκτών. Το τσουνάμι προκάλεσε διπλή καταστροφή, μία φορά όταν χτύπησε και μία όταν τα νερά επέστρεφαν στη θάλασσα. Οι επιπτώσεις στους λίγους τυχερούς που επέζησαν από την άμεση καταστροφή, ήταν μακροχρόνιες καθώς τα στοιχεία δείχνουν πως οι περιοχές αυτές παρέμειναν ακατοίκητες για σχεδόν 1.000 χρόνια, παρόλο που πληθυσμοί έμεναν εκεί για 10.000 χρόνια.
Ο τοπικός πληθυσμός καταστράφηκε. Η αρχαιολογική μας εργασία δείχνει πως υπήρξε ένας τεράστιος κοινωνικός ξεριζωμός με τις κοινότητες να μετακινούνται στην ηπειρωτική χώρα πέρα από την ακτίνα των τσουνάμι.
Η εγκατάλειψη προηγουμένως κατοικημένων περιοχών και οι αλλαγές στα μοτίβα μετακίνησης και στις χωροταξικές διατάξεις των οικισμών και των νεκροταφείων, ήταν προφανώς στρατηγικές αντιμετώπισης που ανέπτυξαν οι κοινότητες κυνηγών και συλλεκτών. Ωστόσο η γνώση από αυτά τα τεράστια γεγονότα και οι συνέπειές τους φαίνεται πως ξεχάστηκαν με την πάροδο του χρόνου.
Η έρευνα προειδοποιεί και για τους κινδύνους του σήμερα για παρόμοιες καταστροφές.
Ενώ αυτό είχε τεράστια επίπτωση στους ανθρώπους στη Χιλή, τα νησιά του νότιου Ειρηνικού ήταν ακατοίκητα όταν χτυπήθηκαν από το τσουνάμι πριν 3.800 χρόνια. Αλλά είναι κατοικημένα τώρα και πολλά είναι δημοφιλείς τουριστικοί προορισμοί, οπότε όταν ένα τέτοιο γεγονός συμβεί την επόμενη φορά, οι επιπτώσεις μπορεί να είναι καταστροφικές, εκτός κι αν μάθουμε από αυτά τα ευρήματα.
Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Science Advances.
Ακολουθήστε το Unboxholics.com στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα για τεχνολογία, videogames, ταινίες και σειρές. Ακολουθήστε το Unboxholics.com σε Facebook, Twitter, Instagram, Spotify και TikTok.