Το Facebook πολέμησε βρώμικα το TikTok

Με λασπολογία και φήμες
01 Απριλίου 2022 11:51
Το Facebook πολέμησε βρώμικα το TikTok

Ένα νέο ρεπορτάζ της Washington Post φέρνει στο φως μία αμφιλεγόμενη τακτική που χρησιμοποίησε το Facebook για να πολεμήσει βρώμικα τον ανταγωνιστή του, το TikTok. Συγκεκριμένα, η Meta φέρεται να προσέλαβε μία συμβουλευτική εταιρία πολιτικής, την Targeted Victory, για να δείξει πως “το TikTok αποτελεί κίνδυνο για τα παιδιά των Αμερικανών”.

Αυτό το προσπάθησε με άρθρα και επιστολές σε τοπικά ειδησεογραφικά πρακτορεία των ΗΠΑ, προωθώντας “αμφιβόλου αξιοπιστίας ιστορίες για trends του TikTok, τα οποία είτε προήλθαν στην πραγματικότητα από το Facebook, είτε δεν υπήρχαν στην πραγματικότητα καθόλου”. Εν τω μεταξύ καμία από τις επιστολές και τα άρθρα που έφταναν στα γραφεία των δημοσιογράφων δεν ανέφεραν πως προωθούνταν από μία ομάδα που χρηματοδοτούνταν από την Meta. Η Targeted Victory ωθούσε τους συνεταίρους της να βρίσκουν ιστορίες που συνέδεαν το TikTok με επικίνδυνα trends, όπως “Από χορούς στον κίνδυνο: Πώς το TikTok έχει γίνει ένα από τα πιο επιβλαβή social media για τα παιδιά”.

Ορισμένοι δημοσιογράφοι μάλιστα τονίζουν πως οι επιπτώσεις μπορεί να ξεφύγουν από τον ανταγωνισμό και να έχουν πραγματικά αποτελέσματα στον πραγματικό κόσμο, ωθώντας κάποιους να κάνουν πραγματικότητα τα ψεύτικα trends όπως το “χαστούκισε τον καθηγητή σου”.

Ακόμα και το γεγονός πως η Meta μπορεί να βοήθησε να εμπνεύσει τέτοιου είδους challenges, έπρεπε να είναι αρκετό για να απορριφθεί το συγκεκριμένο project όσο ήταν ακόμα ιδέα.

Το TikTok σχολίασε:

Ανησυχούμε πολύ πως η συγκέντρωση ειδήσεων από τοπικά media για υποτιθέμενα trends τα οποία δεν έχουν υπάρξει στην πλατφόρμα, μπορεί να προκαλέσουν ζημιές στον πραγματικό κόσμο.

Η Targeted Victory ισχυρίζεται πως η Washington Post δε μεταφέρει με ακρίβεια τις τακτικές τους και πως “σημεία-κλειδιά” είναι απλά λάθος στο ρεπορτάζ.

Το ρεπορτάζ συμπεραίνει πως οι λέξεις από τις επιστολές στους συντάκτες δεν ήταν του συγγραφέα ή πως δε γνώριζαν την εμπλοκή της Meta. Αυτό είναι ψέμα. Θα σας το επιβεβαιώσουν.

Η Meta, όταν κλήθηκε να σχολιάσει το γεγονός, δήλωσε:

Θεωρούμε πως όλες οι πλατφόρμες, συμπεριλαμβανομένου του TikTok, πρέπει να αντιμετωπίζουν ένα επίπεδο ελέγχου που να συμβαδίζει με την αυξανόμενη επιτυχία τους.