Επίσημο: Έχουμε εντοπίσει 5.000 εξωπλανήτες έως τώρα

5.000 εξωγήινοι, εντυπωσιακοί κόσμοι
24 Μαρτίου 2022 10:16
Επίσημο: Έχουμε εντοπίσει 5.000 εξωπλανήτες έως τώρα

Το 1992 ήταν η πρώτη φορά που εντοπίσαμε έναν κόσμο πέρα από το ηλιακό μας σύστημα. Για την ακρίβεια ήταν δύο βραχώδεις πλανήτες σε τροχιά γύρω από ένα άστρο, 2.300 έτη φωτός μακριά. Τριάντα χρόνια μετά, η NASA ανακοίνωσε πως έχουμε εντοπίσει 5.005 εξωπλανήτες, κάθε ένας με τα δικά του μοναδικά χαρακτηριστικά.

Δεν είναι απλά ένας αριθμός. Κάθε ένας από αυτούς είναι ένας καινούριος κόσμος, ένας ολοκαίνουριος πλανήτης. Ενθουσιάζομαι για κάθε έναν επειδή δεν ξέρουμε σχεδόν τίποτα για αυτούς. – Jessie Christiansen, αστρονόμος NASA

Το τηλεσκόπιο Kepler που εκτοξεύτηκε το 2009 συνέβαλε στην επιβεβαίωση 3.000 εξωπλανητών, ενώ 3.000 ακόμα περιμένουν την επιβεβαίωση. Ο εντοπισμός τους είναι πολύ δύσκολος επειδή είναι μικροί, σκοτεινοί και πολύ, πολύ μακρινοί, ενώ συνήθως είναι πολύ κοντά σε ένα λαμπρό άστρο του οποίου το φως “πνίγει” όποιο φως μπορεί να αντανακλάσει ο πλανήτης. Πολλοί κόσμοι επίσης βρίσκονται εκτός των σημερινών δυνατοτήτων εντοπισμού που διαθέτουμε.

Με την εξέλιξη της τεχνολογίας και της επιστήμης όμως, καθώς και με νέες τεχνικές ανάλυσης, θα βρούμε ακόμα περισσότερους και ίσως κάποια στιγμή να βρούμε και ίχνη ζωής πέρα από το Ηλιακό σύστημα.