Εντοπίστηκε ένας...Tatooine εξωπλανήτης με δίδυμα άστρα

Βγαλμένος από το Star Wars
14 Ιουνίου 2023 11:37
Εντοπίστηκε ένας...Tatooine εξωπλανήτης με δίδυμα άστρα

Αστρονόμοι εντόπισαν τον εξωπλανήτη BEBOP-1c σε ένα αστρικό σύστημα το οποίο θυμίζει έντονα τον Tatooine, το φανταστικό πλανήτη από το σύμπαν του Star Wars και πατρίδα του Luke Skywalker. Ο χαρακτηρισμός “Tatooine” δεν αναφέρεται στην επιφάνεια του πλανήτη αλλά στο γεγονός πως βρίσκεται σε ένα σύστημα με δύο άστρα, καθώς μέχρι πρόσφατα η ύπαρξη ενός πλανήτη σε ένα τέτοιο σύστημα θεωρούταν αδύνατη.

Το σύστημα περιλαμβάνει δύο άστρα τα οποία περιστρέφονται το ένα γύρω από το άλλο και έως τώρα έχουν ανακαλυφθεί 14 πλανήτες οι οποίοι έχουν τροχιά γύρω από δύο άστρα σε ένα δυαδικό σύστημα. Η κυρίαρχη πεποίθηση έως τώρα ήταν πως τα δυαδικά συστήματα δεν επέτρεπαν το σχηματισμό πλανητών εξαιτίας του ασταθούς περιβάλλοντος που δημιουργούσαν οι βαρυτικές αλληλεπιδράσεις τους. Ωστόσο η ανακάλυψη του Kepler-16b διέψευσε αυτήν την πεποίθηση και απέδειξε πως είναι δυνατή η δημιουργία πλανητών σε τέτοια συστήματα.

Το δυαδικό σύστημα TOI-1338 βρίσκεται 1.320 έτη φωτός από εμάς. Το 2020 το διαστημικό τηλεσκόπιο TESS της NASA εντόπισε τον εξωπλανήτη TOI-1338b και προσπαθώντας να μετρήσουν τη μάζα του, εντόπισαν κατά λάθος τον BEBOP-1c. Ο BEBOP-1c είναι ένας τεράστιος αέριος γίγαντας με 65 φορές τη μάζα της Γης αλλά πέντε φορές πιο ελαφρύς από τον Δία. Ολοκληρώνει μία τροχιά γύρω από τα δύο άστρα σε περίπου 215 γήινες μέρες.

Ο TOI-1338b βρίσκεται σε κοντινότερη τροχιά την οποία ολοκληρώνει σε 95 μέρες. Η μάζα του είναι 22 φορές αυτή της Γης. Έως τώρα έχουν ανακαλυφθεί μόνο αυτοί οι δύο εξωπλανήτες στο συγκεκριμένο σύστημα, αλλά οι επιστήμονες ελπίζουν πως σύντομα θα αποκαλυφθούν και άλλοι.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο Nature.