Μία γυναίκα από τη Λίθινη Εποχή σε μία εντυπωσιακή αποκατάσταση (ΕΙΚΟΝΕΣ)

Με τη βοήθεια του 3D printing
19 Μαρτίου 2022 10:36
Μία γυναίκα από τη Λίθινη Εποχή σε μία εντυπωσιακή αποκατάσταση (ΕΙΚΟΝΕΣ)

Μία γυναίκα από τη Λίθινη Εποχή που έζησε πριν 4.000 χρόνια "έρχεται στη ζωή" μπροστά στα μάτια μας, χάρη σε μία εντυπωσιακή αποκατάσταση. Το έκθεμα προβάλλεται στο μουσείο Vasternorrlands της Σουηδίας και κόβει την ανάσα με  τη λεπτομέρειά του.

Ο σκελετός ανακαλύφθηκε το 1923 δίπλα στα κόκκαλα ενός παιδιού, μάλλον ενός 7χρονου αγοριού. Η γυναίκα πέθανε περίπου 30 ετών και είχε ύψος 1.50 μέτρα.

Στα μάτια μας είναι μία μητέρα και γιος. Θα μπορούσαν να είναι. Ή μπορεί να είναι αδέρφια, αδερφή και αδερφός. Μπορεί να είναι συγγενείς ή απλά φίλοι από την ίδια φυλή. Δε γνωρίζουμε επειδή το DNA δεν ήταν καλά διατηρημένο για να διαπιστώσουμε τη σχέση τους.

Η έρευνα έδειξε πως η γυναίκα δεν είχε σημάδια κακής διατροφής, τραυματισμού ή ασθένειας, αν και είναι πιθανό να πέθανε από ασθένεια η οποία δεν άφησε σημάδια στα κόκκαλά της. Τα δόντια της έδειξαν πως έτρωγε τροφές από τη γη, γεγονός παράξενο αφού ο τάφος της ήταν δίπλα σε ένα ποτάμι γεμάτο ψάρια.

Η αποκατάσταση του κρανίου διήρκησε δύο χρόνια και έγινε με τη βοήθεια ενός πλαστικού 3D printer που χρειάστηκε 350 ώρες λειτουργίας. Η έλλειψη γενετικού υλικού απέκρυψε το χρώμα μαλλιών και ματιών, έτσι στο μοντέλο ο ιατροδικαστικός καλλιτέχνης Oscar Nilsson, βασίστηκε στην εμφάνιση των φυλών εκείνης της εποχής, δίνοντάς της καστανά μάτια και μαλλιά και ανοιχτόχρωμο δέρμα.

Δεν ξέρουμε αν ζούσε μία νομαδική ζωή ή ζούσε τη ζωή των πρώτων αγροτών, είναι αδύνατον να μάθουμε. Αλλά επιλέξαμε να κάνουμε την ασφαλέστερη μεταφορά, δηλαδή και τα δύο, επειδή υπήρχε μία περίοδος αλλαγής πολλών εκατοντάδων ετών όταν άφηναν πίσω τον παλιό τρόπο ζωής.

Για το ρουχισμό, λήφθηκε υπόψιν το κλίμα, η βλάστηση και τα ζώα της περιοχής τότε. Τα ρούχα της είναι από ελάφι και άλκη και τα υποδήματα από τάρανδο και αλεπού.