Το James Webb πέρασε μία κρίσιμη δοκιμή και έβγαλε νέα selfie (ΕΙΚΟΝΕΣ+ΒΙΝΤΕΟ)

Όλα βαίνουν καλώς
17 Μαρτίου 2022 11:03
Το James Webb πέρασε μία κρίσιμη δοκιμή και έβγαλε νέα selfie (ΕΙΚΟΝΕΣ+ΒΙΝΤΕΟ)

Άλλη μία ανάσα ανακούφισης πήραν οι τεχνικοί του James Webb Space Telescope και μαζί τους ολόκληρος ο επιστημονικός κόσμος, καθώς ολοκληρώθηκε μία κρίσιμη δοκιμή. Το τηλεσκόπιο πέρασε τα tests και επιβεβαίωσε την οπτική απόδοσή του μετά την ευθυγράμμισή του στις 11 Μαρτίου. Όλα τα συστήματα είναι πλήρως λειτουργικά, χωρίς κρίσιμα προβλήματα και εμφανή εμπόδια, ενώ τα οπτικά συστήματα λειτουργούν σύμφωνα με τις προσδοκίες ή ακόμα καλύτερα.

Οι δοκιμές διόρθωσαν λάθη ευθυγράμμισης από την πρώτη φάση, βελτιώνοντας και το focus του τηλεσκοπίου στο άστρο που βλέπετε παραπάνω. Όπως βλέπετε, το JWST κατάφερε να καταγράψει τους γαλαξίες και τα άστρα στο background παρόλη την εκτυφλωτική φωτεινότητα του άστρου στο κέντρο.

Η selfie μάλιστα που τράβηξε επιβεβαιώνει πως τα 18 κάτοπτρα είναι απόλυτα ευθυγραμμισμένα για να λειτουργούν ως ένα τεράστιο κάτοπτρο. Η συγκεκριμένη φωτογραφία καταγράφηκε με μία ειδική κάμερα η οποία βοηθά την ομάδα των τεχνικών στη Γη να σιγουρευτούν για την κατάσταση των κατόπτρων.

Οι εργασίες ευθυγράμμισης και βαθμονόμησης όλων των οργάνων αναμένεται να ολοκληρωθούν στις αρχές Μαΐου ή και νωρίτερα αν όλα πάνε καλά. Έπειτα, η ομάδα του JWST θα χρειαστεί επιπλέον δύο μήνες για να προετοιμάσει τα όργανα για τις πρώτες επίσημες καταγραφές το καλοκαίρι.