Το μυστήριο της γοργόνας-μούμιας ηλικίας 300 ετών θα εξηγηθεί σύντομα (ΕΙΚΟΝΕΣ-ΒΙΝΤΕΟ)

Το μυστήριο της γοργόνας-μούμιας ηλικίας 300 ετών θα εξηγηθεί σύντομα (ΕΙΚΟΝΕΣ-ΒΙΝΤΕΟ)  

Ένας μύθος στο μικροσκόπιο των επιστημόνων

Το μυστήριο της γοργόνας-μούμιας ηλικίας 300 ετών θα εξηγηθεί σύντομα (ΕΙΚΟΝΕΣ-ΒΙΝΤΕΟ)

Ο μύθος λέει πως το 1736 κοντά στο νησί Shikoku της Ιαπωνίας, ένας ψαράς έπιασε στα δίχτυα του μία τρομακτική γοργόνα την οποία πούλησε σε μία πλούσια οικογένεια. Η πεποίθηση ήταν πως όποιος έτρωγε ένα κομμάτι από το σώμα της γοργόνας θα ζούσε για πάντα. Με κάποιον τρόπο που παραμένει άγνωστος, η γοργόνα-μούμια κατέληξε σε ένα κουτί σε ένα ναό στην επαρχία Okayama της Ιαπωνίας, όπου για αιώνες λατρευόταν εξαιτίας των υποτιθέμενων θεραπευτικών ιδιοτήτων της.

Τώρα, ο Takafumi Kato, ένας παλαιοντολόγος του Kurashiki University και οι συνάδελφοί του κατάφεραν να πείσουν τους ιερείς του ναού να ερευνήσουν το ασυνήθιστο αυτό πλάσμα.

Το πλάσμα έχει μήκος 30.5 εκατοστά. Υποβλήθηκε σε αξονική τομογραφία και οι ερευνητές πήραν και δείγματα DNA για να διαπιστώσουν σε ποια πλάσματα ανήκει. Η πρώτη εντύπωση είναι πως πρόκειται για το σώμα ενός μικρού πιθήκου το οποίο έχει ραφτεί στην ουρά ενός ψαριού, ενώ του έχουν προστεθεί και μαλλιά και νύχια από άνθρωπο. Οι ερευνητές θα ανακοινώσουν τα αποτελέσματα αργότερα μέσα στη χρονιά.

Η μούμια λατρευόταν στο ναό από προσκυνητές, αλλά τα τελευταία 40 χρονιά βρίσκεται σφραγισμένη σε έναν αεροστεγή θάλαμο για να αποτραπεί η αποσύνθεσή της. Δεν είναι λίγες οι φορές όμως που ντόπιοι προσπαθούν να ξεγελάσουν δυτικούς επισκέπτες. Η πιο γνωστή περίπτωση είναι η γοργόνα των Feejee μήκους 91 εκατοστών που πωλήθηκε αρχικά σε Ολλανδούς ταξιδιώτες στην Ιαπωνία του 1810 και αργότερα σε Άγγλους εμπόρους για να καταλήξει στη διάσημη συλλογή του P.T. Barnum στις ΗΠΑ. Θεωρείται πως έχει σώμα ουρακοτάγκου και ουρά σολομού.

Ροη ειδησεων