Μπορούν να υπάρξουν πλάσματα στο μέγεθος του Godzilla;

Τι λένε οι νόμοι της βιολογίας και της φυσικής
06 Μαρτίου 2022 12:21
Μπορούν να υπάρξουν πλάσματα στο μέγεθος του Godzilla;

Η ζωή εξελίσσεται στη Γη εδώ και 3.5 δισεκατομμύρια χρόνια και τα μεγαλύτερα πλάσματα που έχουν καταγραφεί είναι τα σαυρόποδα, οι φυτοφάγοι δεινόσαυροι που ξεπερνούσαν τα 40 μέτρα μήκος και τους 70 τόνους βάρος. Η ζωή τους δεν ήταν...αέρινη, αφού κινούσαν κυρίως το μακρύ λαιμό τους για να βρίσκουν τροφή τη στιγμή που το ογκώδες σώμα τους έμενε ακίνητο. Ο μεγαλύτερος εξ αυτών, ο τιτανόσαυρος, έφτανε τους 80 τόνους, 10 φορές μεγαλύτερος από τους αφρικανικούς ελέφαντες.

Θα μπορούσε όμως ένα πλάσμα να φτάσει τα μεγέθη του Godzilla ή του King Kong, αγγίζοντας το ύψος ενός ουρανοξύστη;

Όταν ένα ζώο διπλασιάζει το μέγεθός του, η μάζα του οκταπλασιάζεται. Τα κόκκαλα πρέπει να εξελιχτούν για να υποστηρίξουν το έξτρα βάρος (προσθέτοντας επιπλέον βάρος), αλλά αυξάνοντας την πυκνότητα των κόκκαλων, οι μύες έπειτα πρέπει να σηκώσουν το επιπλέον βάρος. Η διαδικασία αυτή δεν απαιτεί απλά περισσότερη ενέργεια, αλλά πιέζει παραπάνω την καρδιά και τα πνευμόνια. Οι δεινόσαυροι ήταν ερπετά, δηλαδή ψυχρόαιμα. Τα θηλαστικά που έχουν επικρατήσει στον κόσμο σήμερα είναι θερμόαιμα, που σημαίνει ότι πρέπει να ξοδέψουν την 10πλάσια ενέργεια από τα ερπετά για το μεταβολισμό τους. Έτσι, τα μεγαλύτερα θηλαστικά που ξέρουμε έχουν το 1/10 του μεγέθους των μεγαλύτερων ερπετών που έχουν βρεθεί.

Το μεγαλύτερο θηλαστικό σήμερα είναι η γαλάζια φάλαινα, που ζυγίζει έως 200 τόνους, ωστόσο οι νόμοι είναι διαφορετικοί στο νερό, το οποίο υποστηρίζει το σώμα της μειώνοντας την πίεση σε σκελετό και μύες, ενώ ο τρόπος που κυνηγά δε χρειάζεται πολύ ενέργεια. Απλά ανοίγει το στόμα καταπίνοντας κριλ. Η διαθεσιμότητα και η πυκνότητα του κριλ όμως βάζει όρια στο μέγεθος ακόμα και της τεράστιας γαλάζιας φάλαινας.

Η ανάπτυξη ενός ζώου με βάρος άνω των 100 τόνων στη στεριά θεωρείται απίθανη, καθώς θα κατέρρεε υπό το ίδιο του το βάρος. Ένας Gozdilla ή ένας King Kong δε θα μπορούσε καν να κουνηθεί, πόσο μάλλον να επιτεθεί σε ανθρώπους και ελικόπτερα.

Ένα πραγματικό υπερ-θηρίο θα μπορούσε μόνο να υπάρξει σε ένα πλανήτη με μικρότερη βαρύτητα, βαθιούς ωκεανούς ή πυκνή ατμόσφαιρα και μία τεράστια πηγή θερμιδών εύκολα προσβάσιμη κοντά του.