Η μικρότερη μπαταρία του κόσμου έχει μέγεθος όσο ένας κόκκος αλατιού (ΕΙΚΟΝΑ)

Μπορεί να τροφοδοτήσει μικροσκοπικούς υπολογιστές
05 Μαρτίου 2022 11:36
Η μικρότερη μπαταρία του κόσμου έχει μέγεθος όσο ένας κόκκος αλατιού (ΕΙΚΟΝΑ)

Καθώς τα ηλεκτρονικά γίνονται ολοένα μικρότερα, δημιουργείται η ανάγκη και για μικρότερες μπαταρίες. Στο Chemnitz University of Technology, ερευνητές κατάφεραν να δημιουργήσουν τη μικρότερη μπαταρία του κόσμου, η οποία έχει μέγεθος μόλις όσο ένας κόκκος αλατιού.

Η τεχνολογία για αυτού του είδους τις μικροσκοπικές μπαταρίες δεν είναι νέα, ωστόσο η συγκεκριμένη είναι αρκετά ισχυρή για να τροφοδοτήσει μεγαλύτερες συσκευές, ακόμα και βιοσυμβατούς αισθητήρες που μπορούν να τοποθετηθούν μέσα στο ανθρώπινο σώμα. Μπορεί να παράγει 100 microwatt-hour ανά τετραγωνικό εκατοστό.

Οι επιστήμονες ισχυρίζονται πως εμπνεύστηκαν από το ελβετικό γλυκό “Swiss-roll” και χρησιμοποίησαν τη “micro origami” διεργασία στην οποία τα επίπεδα της μπαταρίας μπορούν να γίνουν ρολό καταλαμβάνοντας πολύ μικρότερο χώρο σε σχέση με τις παραδοσιακές μπαταρίες που βλέπουμε σε smartphones και laptops οι οποίες είναι επίπεδες και μακριές. Έτσι, θυμίζουν περισσότερο μία μικρογραφία μίας κυλινδρικής μπαταρίας.

Η εφαρμογή των μικρομπαταριών στη βιομηχανία βέβαια αργεί ακόμα, ωστόσο στο μέλλον θα τις δούμε να τροφοδοτούν μικροσκοπικές συσκευές που χρειάζονται αρκετή ισχύ.