Κινεζική εταιρία έφτιαξε επαναστατική πυρηνική μπαταρία που κρατάει 50 χρόνια!

Και μέχρι το 2025 μπορεί να βρίσκεται μέχρι και στα κινητά μας
11 Ιανουαρίου 2024 09:37
Κινεζική εταιρία έφτιαξε επαναστατική πυρηνική μπαταρία που κρατάει 50 χρόνια!

Σε μια τρομερά εντυπωσιακή ανακοίνωση προέβη η κινεζική εταιρία Betavolt Technology με έδρα το Πεκίνο, η οποία δημιούργησε την πρώτη μικρο-ατομικής ενέργειας μπαταρία στον κόσμο. Η BB100, που παρουσιάστηκε στις 8 Ιανουαρίου, μοιάζει θαυματουργή και μπορεί να φέρει επανάσταση σε αμέτρητους κλάδους. Με διαστάσεις μόλις 15x15x5 mm έχει μέγεθος όσο ένα κέρμα και μπορεί να παράγει 100 microwatts ενέργειας για 50 ολόκληρα χρόνια χωρίς να χρειάζεται επαναφόρτιση. Ναι, καλά διαβάσατε. 50 χρόνια! Η BB100 δηλαδή μπορεί να παράγει σταθερά 8,64 joules ενέργειας ημερησίως, που μεταφράζεται σε 3153 joules ετησίως.

Η εντυπωσιακή διάρκεια ζωής της επιτυγχάνεται μέσω της συγχώνευσης της διάσπασης του ισοτόπου νικελίου-63 και του πρώτου ημιαγωγού από διαμάντι της Κίνας. Αξίζει να σημειωθεί πως η μπαταρία έχει αρθρωτό σχεδιασμός που επιτρέπει να επεκταθεί, καλύπτοντας υψηλότερες ενεργειακές απαιτήσεις.

Προφανώς, αυτή η ανακάλυψη έχει τεράστιες δυνατότητες για την τροφοδοσία αυτόνομων τεχνολογιών και σηματοδοτεί ένα σημαντικό βήμα στην τεχνολογική πρόοδο της Κίνας. Οι πιθανές εφαρμογές της μπαταρίας είναι ατελείωτες, από την αεροδιαστημική μέχρι τις ιατρικές συσκευές και ενδεχομένως θα βρεθεί στο επίκεντρο της επανάστασης της τεχνητής νοημοσύνης που βιώνουμε τους τελευταίους μήνες, με AI συσκευές που θα μένουν ενεργές για χρόνια.

Ιστορικά, οι μπαταρίες ατομικής ενέργειας χρησιμοποιούνταν κυρίως στην αεροδιαστημική, λόγω του μεγέθους και του κόστους τους. Η προσέγγιση της Betavolt, ωστόσο, φέρνει επανάσταση στον τομέα. Στο επίκεντρο αυτής της καινοτομίας βρίσκεται η μοναδική διαδικασία προσθήκης διαμαντιών της, η οποία δημιουργεί εξαιρετικά λεπτά, υψηλής απόδοσης πλακίδια ημιαγωγών. Η εταιρία έχει βρει τρόπο ώστε να επιτυγχάνει αποτελεσματικά τη διάσπαση του ραδιενεργού νικελίου σε ηλεκτρική ενέργεια, θέτοντας τις βάσεις για μαζική παραγωγή και διάθεση στην αγορά. Χρησιμοποιώντας έναν μονοκρυσταλλικό ημιαγωγό από διαμάντι, η BB100 μπορεί να μετατρέψει τις εκπομπές σωματιδίων βήτα από το νικέλιο-63 σε ηλεκτρική ενέργεια.

Μάλιστα, ο δρόμος πλέον έχει ανοίξει και για μια μπαταρία 1W μέχρι το 2025, ικανή να τροφοδοτεί συσκευές όπως τα smartphones επ' αόριστον, χωρίς την ανάγκη επαναφόρτισης ποτέ!

Τέλος, οι μπαταρίες ατομικής ενέργειας της Betavolt ξεχωρίζουν για την ασφάλεια και τη φιλικότητά τους προς το περιβάλλον. Σε αντίθεση με τις συμβατικές χημικές μπαταρίες, είναι μη εύφλεκτες και ανθεκτικές στις φυσικές βλάβες. Μάλιστα, η παραγωγή ισχύος τους παραμένει ανεπηρέαστη από ακραίες θερμοκρασίες ή αλλαγές στις συνθήκες λειτουργίας. Μετά τη διάρκεια ζωής τους, οι μπαταρίες αυτές μετατρέπονται σε περιβαλλοντικά ασφαλή υλικά, εξαλείφοντας την ανάγκη για πολύπλοκες διαδικασίες ανακύκλωσης.

Tags: