Ηνωμένα Έθνη: Πρέπει να υπάρξει αλλαγή στρατηγικής για τις πυρκαγιές

Πρέπει να μάθουμε να ζούμε με αυτές
25 Φεβρουαρίου 2022 08:51
Ηνωμένα Έθνη: Πρέπει να υπάρξει αλλαγή στρατηγικής για τις πυρκαγιές

Μία νέα αναφορά των Ηνωμένων Εθνών προβλέπει δραματική αύξηση στις “ακραίες” πυρκαγιές τα επόμενα χρόνια και προειδοποιεί πως πρέπει να υπάρξει μία ριζοσπαστική αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο τις αντιμετωπίζουν οι κυβερνήσεις. Με μία αύξηση πυρκαγιών 14% αυτή τη δεκαετία και προβλεπόμενη αύξηση 50% μέχρι το τέλος του αιώνα, η συμβατική πυρόσβεση δε θα επαρκεί για να αντιμετωπίσουμε την απειλή και θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε  μαζί της.

Πιο συγκεκριμένα, η αναφορά ζητά τα 2/3 των κυβερνητικών χρηματοδοτήσεων να καταλήγει στην προετοιμασία και στην προσαρμογή, εν αναμονή μεγάλων πυρκαγιών και μόλις το 1/3 στην καταπολέμησή τους όταν συμβούν. Αυτή η στρατηγική είναι ακριβώς το αντίθετο από αυτό που συμβαίνει σήμερα, όπου η πλειοψηφία των πόρων καταλήγει στην αντιμετώπιση της πυρκαγιάς και μόλις το 1% στο σχεδιασμό.

Το μεγαλύτερο μέρος του δυτικού κόσμου δίνει έμφαση στην καταπολέμηση όλων των πυρκαγιών, ακόμα και αυτών που είναι φυσικό κομμάτι του οικοσυστήματος. Ωστόσο κάτι τέτοιο μπορεί να οδηγήσει σε πιο έντονες πυρκαγιές επειδή επιτρέπει σε ξερά και νεκρά ξύλα και βλάστηση να συσσωρευτούν στα δάση. Τα Ηνωμένα Έθνη προτείνουν να δημιουργούν οι κυβερνήσεις ελεγχόμενες καύσεις και άλλους τρόπους για να κρατούν υπό έλεγχο την ξερή βλάστηση, όπως η αποψίλωση ή με την τοποθέτηση κτηνοτρόφων σε καίρια σημεία για να τρέφονται τα ζώα με τη βλάστηση.

Η αναφορά αναγνωρίζει πως έχει αυξηθεί και η συγκέντρωση πληθυσμού γύρω από επικίνδυνες περιοχές και προτρέπει αυτές τις κοινότητες να είναι καλύτερα προετοιμασμένες, κάνοντας τα σπίτια και τις υποδομές πιο ανθεκτικές στις φλόγες, σχεδιάζοντας επιχειρήσεις εκκένωσης, τοποθετώντας παρατηρητήρια πυρκαγιάς και αισθητήρες ποιότητας αέρα, καθώς και να διαθέτουν περισσότερα χρήματα για τις προσπάθειες αποκατάστασης.

Το να εξαφανίσουμε τον κίνδυνο των πυρκαγιών είναι αδύνατο. Αλλά μπορούμε να κάνουμε πολλά για να τις διαχειριστούμε και να μειώσουμε το ρίσκο.