Ανακαλύφθηκε ασυνήθιστος δεινόσαυρος χωρίς χέρια

Και εξαιρετικά μικρό εγκέφαλο
21 Φεβρουαρίου 2022 10:45
Ανακαλύφθηκε ασυνήθιστος δεινόσαυρος χωρίς χέρια

Παλαιοντολόγοι στην Αργεντινή ανακάλυψαν ένα νέο είδος δεινοσαύρου το οποίο ονόμασαν Guemesia ochoai και χαρακτηρίζεται από τα σχεδόν ανύπαρκτα χέρια του. Ανήκει στην οικογένεια των αβελισαυρίδων, την οποία συναντάμε σε Ευρώπη, Αφρική, Νότια Αμερική και Ινδία πριν εξαφανιστούν 66 εκατομμύρια χρόνια πριν. Το όνομά του το οφείλει στον ήρωα του πολέμου ανεξαρτησίας της Αργεντινής, Στρατηγό Martin Miguel de Guemes και του Javier Ochoa, του ανθρώπου που ανακάλυψε το δείγμα.

Το κρανίο του G. ochoai είναι το μοναδικό που έχει βρεθεί, είναι 70 εκατομμυρίων ετών και χαρακτηρίζεται από το εξαιρετικά μικρό χώρο για τον εγκέφαλο, κάνοντάς το το είδος με το μικρότερο εγκέφαλο από τις αβελισαυρίδες που έχει βρεθεί έως τώρα. Υπολογίζεται πως έχει το 70% του μεγέθους του καρνόταυρου, που είδαμε πρόσφατα στο Jurassic World.

Τα χέρια είναι το πιο ενδιαφέρον σημείο του G. ochoai. Δεν είχαν κόκκαλα ή συνδέσμους, δεν είχαν νύχια και το μόνο που θα μπορούσαν να κάνουν θα ήταν να χτυπάνε στο στήθος του δεινόσαυρου χωρίς έλεγχο όσο αυτός έτρεχε. Οι επιστήμονες εκτιμούν πως μάλλον πρόκειται για το φαινόμενο της βεστιγιαλικότητας, της διατήρησης δηλαδή γενετικά καθορισμένων δομών κατά τη διάρκεια της εξέλιξης, οι οποίες έχουν χάσει την προγονική τους λειτουργία. Με απλά λόγια, είναι άχρηστα μέλη που έμειναν από τους προγόνους τους οι οποίοι κάποτε επωφελούνταν από την παρουσία τους.

Επιπλέον, το κρανίο του έχει τρύπες, κάτι που δείχνει πως είχε αναπτυχθεί για να κρατάει χαμηλά τη θερμοκρασία του μιας και ζούσε σε πιο θερμό περιβάλλον. Επίσης του έλειπαν τα κέρατα, τα οποία είναι παρόντα στα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας των αβελισαυρίδων.

Η παρουσία αβελισαυρίδας στα βορειοδυτικά της Αργεντινής είναι κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά, καθώς όλες έχουν βρεθεί στην Παταγονία. Οι ειδικοί θεωρούν πως κατά το διαχωρισμό της υπερ-ηπείρου Gondwana, οι αβελισαυρίδες κατάφεραν να προσαρμοστούν σε διαφορετικά οικοσυστήματα.

Οι έντονες μορφολογικές διαφορές που βλέπουμε σε σχέση με άλλες αβελισαυρίδες, ίσως να είναι επιπλέον στοιχεία για τη βιογεωγραφική διαφορά τους κατά τα τέλη της Κρητιδικής περιόδου.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Journal of Vertebrate Paleontology.

Tags: