Ο εγκέφαλος των κοσμοναυτών έχει σημάδια σημαντικών αλλαγών

Για να προσαρμοστεί στο διάστημα
21 Φεβρουαρίου 2022 09:12
Ο εγκέφαλος των κοσμοναυτών έχει σημάδια σημαντικών αλλαγών

Οι επιπτώσεις του διαστήματος στο ανθρώπινο σώμα είναι κάτι που μελετάται διεξοδικά πλέον, με όλα τα σχέδια του ανθρώπου για επανδρωμένες αποστολές στο βαθύ διάστημα. Μεταξύ άλλων όμως, το διάστημα φαίνεται πως επηρεάζει και τη δομή του εγκεφάλου. Συγκεκριμένα, μία νέα έρευνα της Roscosmos και της ESA είναι η πρώτη που αναλύει τις δομικές αλλαγές συνδεσιμότητας που συμβαίνουν στον εγκέφαλο όταν ο άνθρωπος μένει για καιρό στο διάστημα. Τα αποτελέσματα δείχνουν σημαντικές αλλαγές στη λευκή ύλη του εγκεφάλου η οποία ελέγχει τις επικοινωνίες μέσα στον εγκέφαλο αλλά και από τον εγκέφαλο στο υπόλοιπο σώμα.

Οι ερευνητές μελέτησαν τους εγκεφάλους 12 κοσμοναυτών μέσω μαγνητικών τομογραφιών (dMRI), πριν και αμέσως μετά την πτήση στο διάστημα, η οποία διήρκησε κατά μέσο όρο 172 ημέρες. Επιπλέον εξετάσεις έλαβαν χώρα επτά μήνες αργότερα και ενώ υπήρξε επαναφορά ορισμένων αλλαγών, μερικές ήταν ακόμα ορατές.

Αναλογιζόμενοι τη διαφορετική φυσική και κινησιολογία που εφαρμόζεται σε αυτό το ακραίο περιβάλλον του διαστήματος και την υπόθεση πως αυτά έχουν σημαντικές επιπτώσεις στον έλεγχο του σώματος από τον εγκέφαλο, οι αλλαγές αυτές πρέπει να αντανακλούν την τροποποιημένη αισθητήρια-κινητική λειτουργία που βλέπουμε στους ταξιδιώτες του διαστήματος.

Η τεχνική η οποία χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά, δημιουργεί μία 3D εικόνα των νευρώνων αποκαλύπτοντας την “καλωδίωση” του εγκεφάλου, επιτρέποντας την ακριβή ανίχνευση των αλλαγών.

Η αλλαγή στην “καλωδίωση” του εγκεφάλου δεν είναι κάτι νέο φυσικά. Μας επιτρέπει να μάθουμε νέες ικανότητες, να δημιουργήσουμε νέες αναμνήσεις και άλλα. Ωστόσο δεν είναι ξεκάθαρο τι αλλαγές φέρνει το διαστημικό ταξίδι. Το σίγουρο είναι πως τα σώματά μας προσπαθούν να προσαρμοστούν.

Αυτά τα αποτελέσματα μας δίνουν κι άλλα κομμάτια του παζλ. Επειδή αυτή η έρευνα είναι τόσο πρωτοπόρα δεν ξέρουμε πώς μοιάζει ολόκληρο το παζλ. Τα αποτελέσματα συμβάλλουν στη συνολική κατανόηση του τι συμβαίνει στους εγκεφάλους των ταξιδιωτών του διαστήματος. Είναι κρίσιμο να διατηρήσουμε αυτή τη γραμμή έρευνας, να ψάχνουμε για αλλαγές στον εγκέφαλο που προέρχονται από τις διαστημικές πτήσεις από διαφορετικές οπτικές, χρησιμοποιώντας διαφορετικές τεχνικές.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Frontiers in Neural Circuits.