Αποκαλύφθηκαν 1.000 μυστηριώδη νήματα στο κέντρο του γαλαξία μας (ΕΙΚΟΝΕΣ)

Η εικόνα του MeerKAT που ρίχνει σαγόνια
06 Φεβρουαρίου 2022 11:21
Αποκαλύφθηκαν 1.000 μυστηριώδη νήματα στο κέντρο του γαλαξία μας (ΕΙΚΟΝΕΣ)

Το τηλεσκόπιο MeerKAT του South African Radio Astronomy Observatory (SARAO) στο Cape Town της Νότιας Αφρικής, κατέγραψε ίσως την πιο εντυπωσιακή εικόνα του κέντρου του γαλαξία μας που έχουμε δει έως σήμερα. Στη χαοτική περιοχή του Sagittarius A, 25.000 έτη φωτός από τη Γη, διακρίνονται σχεδόν 1.000 γραμμές μαγνητικών νημάτων που φτάνουν τα 150 έτη φωτός σε μήκος, 10 φορές περισσότερες από αυτές που γνωρίζαμε ήδη, προσφέροντας σημαντικά στατιστικά δεδομένα για να μας βοηθήσουν να καταλάβουμε τη φύση τους, ένα πρόβλημα που προσπαθούμε να λύσουμε από τη δεκαετία του ’80. Τα νήματα αυτά έχουν εντυπωσιακά τακτική διάταξη, με σχεδόν τέλειες αποστάσεις μεταξύ τους, περίπου την απόσταση Γης – Ήλιου.

Έχουμε μελετήσει ξεχωριστά κάθε ένα από αυτά τα νήματα για πολύ καιρό με μία μυωπική άποψη. Τώρα βλέπουμε επιτέλους τη μεγάλη εικόνα, μία πανοραμική άποψη με πολλές ίνες. Το να εξετάζουμε μόνο λίγα νήματα κάνει δύσκολη την εξαγωγή συμπερασμάτων για το τι είναι και από πού προήλθαν. Αυτό μας ανοίγει τα μάτια για την κατανόησή τους.

Παρόλο που το κέντρο του γαλαξία δε βρίσκεται σε πολύ μεγάλη απόσταση, είναι εξαιρετικά δύσκολο να το παρατηρήσουμε λόγω των πυκνών νεφών αερίων και σκόνης που μπλοκάρουν το μεγαλύτερο μέρος του φάσματος του φωτός. Το MeerKAT όμως είναι ένα από τα πιο εξελιγμένα ραδιοτηλεσκόπια της Γης και από την έναρξη λειτουργίας του το 2016 μας έχει προσφέρει μοναδικές εικόνες του κέντρου του γαλαξία. Η τωρινή εικόνα συντέθηκε από 200 ώρες παρατηρήσεων που έγιναν μέσα σε τρία χρόνια και προσφέρει μία ματιά των μηκών κύματος της περιοχής με απαράμιλλη ευκρίνεια και βάθος.

Δε γνωρίζουμε τι είναι ή πώς δημιουργήθηκαν τα κοσμικά μαγνητικά νήματα. Αυτό που ξέρουμε είναι πως περιέχουν ηλεκτρόνια κοσμικών ακτίνων τα οποία απλώνονται σε νήματα μαγνητικών πεδίων με ταχύτητες που πλησιάζουν αυτές του φωτός. Η νέα εικόνα με πολλά νήματα θα επιτρέψει τη στατιστική ανάλυση του φαινομένου, οδηγώντας ίσως σε κάποιες απαντήσεις.

Αν ήσασταν από άλλο πλανήτη για παράδειγμα και συναντούσατε έναν πολύ ψηλό άνθρωπο στη Γη, μπορεί να υποθέτατε πως όλοι οι άνθρωποι είναι ψηλοί. Αν κάνατε όμως στατιστική ανάλυση σε ένα πληθυσμό της Γης θα βρίσκατε το μέσο ύψος. Αυτό ακριβώς κάνουμε εδώ. Μπορούμε να βρούμε την ένταση των μαγνητικών πεδίων, τα μήκη τους, την κατεύθυνσή του και το φάσμα της ακτινοβολίας τους.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο The Astrophysical Journal και στο The Astrophysical Journal Letters.