Ανθρώπινες σπονδυλικές στήλες ανακαλύφθηκαν καρφωμένες σε ξύλα στο Περού (ΕΙΚΟΝΕΣ)

Από την εποχή του ευρωπαϊκού αποικισμού
03 Φεβρουαρίου 2022 10:51
Ανθρώπινες σπονδυλικές στήλες ανακαλύφθηκαν καρφωμένες σε ξύλα στο Περού (ΕΙΚΟΝΕΣ)

Περίπου 200 ανθρώπινες σπονδυλικές στήλες καρφωμένες σε ξύλα ανακαλύφθηκαν στο Περού, αποκαλύπτοντας έναν τρόπο χειρισμού των νεκρών που δεν έχει καταγραφεί ξανά. Η διεθνής ομάδα αρχαιολόγων εργαζόταν στην κοιλάδα Chincha στη νότια ακτή του Περού όταν βρήκε 192 σπονδυλικές στήλες κοντά σε μία περιοχή τάφων οι οποίοι είναι γνωστοί ως “chullpas”. Κάθε αντικείμενο είχε περασμένα στο ξύλο κομμάτια σπονδυλικής στήλης που ανήκε σε ένα μόνο άτομο, ενώ τα ευρήματα περιλαμβάνουν τόσο ενήλικους όσο και ανήλικους.

Το βασίλειο της Chincha άκμασε μεταξύ 1.000 και 1.400 μ.Χ. και αποτελούνταν κυρίως από ένα δίκτυο κοινοτήτων με αγρότες, ψαράδες και εμπόρους. Περίπου το 1.500 μ.Χ. ενσωματώθηκε στο βασίλειο των Ίνκας. Έως τότε ήταν ένα πλούσιο βασίλειο που συγκέντρωνε ασημένια και χρυσά αντικείμενα από το εμπόριο με άλλες περιοχές. Έπειτα, ήρθαν οι Ευρωπαίοι τον 16ο αιώνα.

Οι ημερομηνίες συνάδουν με αυτήν την εξαιρετικά ταραχώδη περίοδο λιμού και επιδημιών και φυσικά με τους Ευρωπαίους οι οποίοι ήρθαν να εγκαταστήσουν μία νέα κοινωνική τάξη.

Μέσα σε 50 μόλις χρόνια καταλύθηκε η κυριαρχία των Ίνκας στην περιοχή και ο πληθυσμός της Chincha έπεσε από τα 30.000 νοικοκυριά το 1533 στα 979 το 1583. Οι Ευρωπαίοι συχνά παραβίαζαν τους τάφους των ιθαγενών για να κλέψουν ασήμι και χρυσό.

Όλα αυτά τα δεδομένα υποστηρίζουν το μοντέλο πως οι σπονδυλικές στήλες στα ξύλα ήταν προσπάθειες να αναπαραστήσουν τους νεκρούς ως αντίδραση στην ευρωπαϊκή τυμβωρυχία.

Το γεγονός πως υπάρχουν 192 από αυτά, αποκαλύπτει πως πρόκειται για μία κοινή, συντονισμένη απάντηση στον ευρωπαϊκό αποικισμό.

Μέρος της κουλτούρας του τοπικού πληθυσμού τότε ήταν να επισκέπτονται τους νεκρούς. Τα chullpas ήταν ανοιχτά έτσι ώστε τα μέλη της οικογένειας να επισκέπτονται τα πτώματα. Τα έβγαζαν από τους τάφους, τα έβαφαν, τα τύλιγαν με υφάσματα και μερικές φορές τα περίφεραν στην πόλη. Μερικά μέλη του σώματος μάλιστα αφαιρούνταν για προσφορές ή ως βραβεία.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο Antiquity.

Tags: