Ο υπερυπολογιστής της Meta θα γίνει ο γρηγορότερος του κόσμου - Ποιος ο ρόλος του στο Metaverse;

Όταν ολοκληρωθεί η ανάπτυξή του εντός του 2022
24 Ιανουαρίου 2022 22:38
Ο υπερυπολογιστής της Meta θα γίνει ο γρηγορότερος του κόσμου - Ποιος ο ρόλος του στο Metaverse;

Σε ανακοίνωσή της η Meta γνωστοποίησε ότι ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση κατασκευής του νέου της AI υπερυπολογιστή που ονομάζει RSC (Research SuperCluster).

Η εταιρία του Mark Zuckerberg πιστεύει πως όταν τελειώσει η κατασκευή του, δηλαδή στα μέσα του 2022, θα είναι ο γρηγορότερος υπερυπολογιστής με τεχνητή νοημοσύνη του πλανήτη, με απόδοση που θα φτάνει τα 5 exaflops μεικτής σε υπολογισμούς μεικτής ακρίβειας. Αποτελείται από 760 DGX A100 συστήματα της Nvidia, όπου φέρουν πάνω τους συνολικά 6.080 GPUs. Μέχρι το τέλος της κατασκευής του αυτός ο αριθμός θα ανέβει στις 16.000 GPUs

Το RSC θα βοηθήσει τους επιστήμονές της να αναπτύξουν καλύτερα AI μοντέλα από τρισεκατομμύρια παραδείγματα και περιστάσεις, ενώ θα μπορέσουν να φτιαχτούν καλύτερα augmented reality (μικτής πραγματικότητας) εργαλεία, σύμφωνα με το blog post της. 

Ο RSC είναι ο υπερυπολογιστής του Metaverse

Ποιο όμως είναι το "masterplan" πίσω από τον RSC; Δεν είναι άλλο από το metaverse του οποίου η Meta έχει ήδη αποκαλύψει τα πλάνα της και θα αποτελέσει το επόμενη βήμα -όπως λένε- μετά το ίντερνετ. 

Στα φιλόδοξα πλάνα της Meta για το RSC είναι η δημιουργία ΑΙ συστημάτων για μετάφραση φωνής σε πραγματικό χρόνο από δεκάδες ή και εκατοντάδες άτομα ταυτόχρονα -φανταστείτε τον Universal Translator του Star Trek- ούτως ώστε να παίζουν εντός του Metaverse διάφορα AR παιχνίδια ή να συνεργάζονται για κάποιο project μεταξύ τους. 

Ανάμεσα στις αρετές του RSC είναι πως μπορεί να εκπαιδεύσει μοντέλα φυσικής συνομιλίας σε μεγάλη κλίμακα τρεις φορές πιο γρήγορα. Έτσι θα μπορεί να ανιχνεύει εάν μια πράξη, εικόνα ή ήχος είναι επιβλαβής ή καλοήθης (όπως η ρητορική μίσους). Φυσικά αυτά όλα θα βοηθήσουν όχι μόνο την μετάβαση στο metaverse αλλά και τις τωρινές υπηρεσίες των Facebook και Instagram.