Δορυφόρος κατέγραψε την τεράστια έκρηξη ηφαιστείου που προκάλεσε τσουνάμι (ΕΙΚΟΝΕΣ-ΒΙΝΤΕΟ)

Εκκενώθηκαν περιοχές του Ειρηνικού, αγνοούμενοι στην Τόνγκα
16 Ιανουαρίου 2022 09:23
Δορυφόρος κατέγραψε την τεράστια έκρηξη ηφαιστείου που προκάλεσε τσουνάμι (ΕΙΚΟΝΕΣ-ΒΙΝΤΕΟ)

Χιλιάδες κάτοικοι των νησιών Τόνγκα στο νότιο Ειρηνικό έτρεχαν για να σωθούν, όταν μία τεράστια ηφαιστειακή έκρηξη προκάλεσε ένα τσουνάμι 1.2 μέτρων που έπληξε τις ακτές των νησιών. Η στιγμή που έγινε η έκρηξη του ηφαιστείου έχει καταγραφεί από δορυφόρο και φαίνεται ένα μανιτάρι καπνού και στάχτης να επεκτείνεται, ενώ διακρίνεται και το ωστικό κύμα που σάρωσε τη γύρω θάλασσα.

Η υποθαλάσσια έκρηξη του ηφαιστείου Hunga Tonga-Hunga Ha’apai διήρκησε τουλάχιστον 8 λεπτά και έστειλε τεράστιες ποσότητες στάχτης και καπνού σε ύψος χιλιομέτρων. Το ηφαίστειο βρισκόταν σε ένα ακατοίκητο νησί 65 χιλιόμετρα βόρεια της πρωτεύουσας Nuku’alofa. Η έκρηξη ήταν τόσο ισχυρή που ακούστηκε ως “δυνατοί ήχοι κεραυνών” στα νησιά Fiji, 800 χιλιόμετρα μακριά.

Συναγερμός για τσουνάμι εκδόθηκε στην Σαμόα, στη Νέα Ζηλανδία, στα Fiji, στη Χιλή, στην Αυστραλία, ακόμα και στη δυτική ακτή των ΗΠΑ. Στα νησιά Τόνγκα οι αρχές καλούν τους κατοίκους να παραμείνουν στα σπίτια τους, να φορούν μάσκα αν βρίσκονται σε εξωτερικό χώρο και να καλύψουν δεξαμενές νερού και συστήματα συγκέντρωσης βρόχινου νερού.