Το PCIe 6.0 έρχεται και φέρνει ένα μέλλον-αστραπή για τους SSDs και τις GPUs

Ανακοινώθηκε η νέα έκδοση του πρωτοκόλλου
13 Ιανουαρίου 2022 15:20
Το PCIe 6.0 έρχεται και φέρνει ένα μέλλον-αστραπή για τους SSDs και τις GPUs

Μπορεί οι πρώτες μητρικές κάρτες με PCI Express 5.0 θύρες να μην έχουν καιρό που έχουν καταφθάσει για το καταναλωτικό κοινό, αλλά τώρα το PCI Special Interest Group έρχεται να ανακοινώσει κιόλας τη νέα γενιά του προτύπου.

Συγκεκριμένα, οι προδιαγραφές του PCIe 6.0 οριστικοποιήθηκαν και για άλλη μια φορά θα δούμε διπλασιασμό της απόδοσης. Αυτό σημαίνει πως σε σύγκριση με την 5η έκδοση, η νέα θα μπορεί να προσφέρει θεωρητικά μέγιστη αμφίδρομη ταχύτητα 256GBps σε μια x16 θύρα.

Τι σημαίνει αυτό στην πράξη; Οι SSDs του μέλλοντος θα είναι πραγματικά αστραπιαίοι, ενώ και οι επόμενης γενιάς κάρτες γραφικών θα έχουν πολύ περισσότερο bandwidth στη διάθεσή τους. Κάνοντας έναν πρόχειρο υπολογισμό, αν λάβουμε υπόψη πως οι πρώτοι PCI Express 5.0 SSDs που ανακοινώθηκαν στη CES 2021, όπως σας ενημερώσαμε, είχαν μέγιστη ταχύτητα ανάγνωσης 14GBps, με το νέο στάνταρ μπορούμε να περιμένουμε SSD δίσκους με εξωπραγματικές ταχύτητες 28GBps.

Για την ιστορία, το PCI Special Interest Group καταφέρνει και διπλασιάζει τις ταχύτητες του προτύπου κάθε τρία περίπου χρόνια από την αρχική του εμφάνιση το 2003.  Για να πετύχει ξανά αυτό το στόχο, με το PCIe 6.0 αλλάζει ριζικά την τεχνολογία αποστολής των σημάτων. Έτσι, παρόλο που το bandwidth αυξήθηκε δραματικά, το latency θα παραμείνει σε χαμηλά επίπεδα. Φυσικά, η PCIe 6.0 αρχιτεκτονική είναι πλήρως backwards compatible. Αυτό σημαίνει πως όλες οι μητρικές με τέτοιες θύρες θα μπορούν να συνεργαστούν χωρίς κανένα πρόβλημα και με προϊόντα που έχουν παλιότερης γενιάς PCIe τεχνολογία.

Φυσικά, μιας και το PCIe 5.0 είναι ακόμη στα πρώτα του στάδια υιοθέτησης, δύσκολα θα δούμε προϊόντα με PCIe 6.0 θύρες φέτος. Το πιθανότερο είναι πως η τεχνολογία θα αρχίσει να εμφανίζεται στους servers το 2023 και μάλλον το 2024 και έπειτα θα βρεθεί και στα χέρια των καταναλωτών.

Tags: