Το 2021 ήταν η χρονιά των NFTs

Κεφαλαιοποίηση σε εξωπραγματικά νούμερα
12 Ιανουαρίου 2022 14:01
Το 2021 ήταν η χρονιά των NFTs

Από καρτούν πιθήκους μέχρι viral memes, τα NFTs ήταν η νέα τρέλα του 2021. Η έκρηξη στη δημοφιλία τους τα είδε να αγγίζουν τα $25 δισεκατομμύρια σε αξία, όπως αναφέρουν τα νούμερα της DappRadar. Ωστόσο, σημείωσαν μία επιβράδυνση της ανάπτυξής τους προς το τέλος του έτους.

Οι τιμές των NFTs αυξήθηκαν τόσο γρήγορα την τελευταία χρονιά, που πολλοί επιδίδονται στην αγοραπωλησία τους μέσα σε μερικές ημέρες, βγάζοντας αρκετά μεγάλο κέρδος. Ο χώρος της τέχνης ήταν από τους πρώτους που συμμετείχε σε αυτό το ξέφρενο ράλι, με οίκους δημοπρασιών να πουλούν NFTs για εκατομμύρια δολάρια, χωρίς να αλλάζουν χέρια φυσικά αντικείμενα.

Η ετήσια ανάπτυξη είναι τρομακτική αφού το 2020 η αξία τους άγγιζε μόλις τα $94.9 εκατομμύρια και ένα χρόνο αργότερα ξεπέρασε τα $24.9 δισεκατομμύρια. Για να θέσουμε το νούμερο υπό κάποια προοπτική, τα NFTs αξίζουν όσα χρήματα δέσμευσαν οι COP26 για να βοηθήσουν τις χώρες να παρατήσουν τον λιγνίτη ή τη χρηματοδότηση για την αγορά και διακίνηση των εμβολίων της COVID-19 από την Παγκόσμια Τράπεζα.

Πολλοί περισσότεροι ήταν και αυτοί που ασχολήθηκαν με τα NFTs. Περίπου 28.6 εκατομμύρια ψηφιακά πορτοφόλια συναλλάχθηκαν σε NFTs το 2021, μία εκρηκτική άνοδος από τις 545.000 του 2020. Όμως υπάρχουν και “καρχαρίες”, αφού μόλις το 10% των λογαριασμών που έκαναν αγοραπωλησίες αντιστοιχούν στο 85% όλων των NFT συναλλαγών.

Το ρεκόρ συναλλαγής ήταν $69.3 εκατομμύρια για ένα NFT, όμως η πλειοψηφία των πωλήσεων κυμαινόταν μεταξύ $100 και $1.000. Τα συλλεκτικά NFTs είναι η πιο δημοφιλής κατηγορία και δεύτερη έρχεται η τέχνη, ενώ μερικές από τις ακριβότερες συναλλαγές ήταν για αγορά γης ή περιβάλλοντος στο metaverse.

Tags: