Το James Webb ξεπέρασε το πιο δύσκολο στάδιο της αποστολής του

“Άνοιξε τα φτερά του”
05 Ιανουαρίου 2022 09:22
Το James Webb ξεπέρασε το πιο δύσκολο στάδιο της αποστολής του

Το James Webb Space Telescope είναι από τα πιο σημαντικά επιστημονικά εργαλεία της ανθρωπότητας και μέχρι να φτάσει στην τελική του θέση και να ξεκινήσει την αποστολή του, οι μηχανικοί της NASA έχουν χάσει τον ύπνο τους καθώς υπάρχουν κυριολεκτικά, 344 πράγματα που μπορούν να πάνε στραβά. Χτες, ξεπέρασε το πιο δύσκολο στάδιο της αποστολής του, όταν η θερμική ασπίδα μεγέθους όσο ένα γήπεδο του τένις κατάφερε να ξεδιπλωθεί ολόκληρη χωρίς προβλήματα. Το τέντωμα των πέντε στρωμάτων της ασπίδας σημαίνει πως ξεπεράστηκε το 75% των 344 σημείων που μπορεί κάτι να πάει στραβά. Η ασπίδα είναι κρίσιμη για την αποστολή καθώς θα διασφαλίσει πως τα όργανα του James Webb θα είναι αρκετά κρύα ώστε να μπορούν να ανιχνεύσουν την υπέρυθρη ακτινοβολία για την οποία σχεδιάστηκε το τηλεσκόπιο.

Η όλη διαδικασία ανάπτυξης της ασπίδας διήρκησε 8 μέρες, με μία μέρα διακοπής για να βελτιστοποιηθούν τα συστήματα ενέργειας του Webb και οι μηχανισμοί τεντώματος. Η περίπλοκη διαδικασία περιλάμβανε 139 μηχανισμούς απελευθέρωσης της ασπίδας, 70 μεντεσέδες, 8 ρότορες, 400 τροχαλίες και 400 μέτρα καλωδίων. Αν υπήρχε έστω μία αστοχία σε οποιοδήποτε από αυτά, θα υπήρχε σοβαρό πρόβλημα για την αποστολή.

Μέσα στους επόμενους πεντέμιση μήνες, η NASA θα αναπτύξει το δευτερεύον κάτοπτρο του τηλεσκοπίου, θα ευθυγραμμίσει τα οπτικά του και θα βαθμονομήσει τα επιστημονικά όργανα.

Η ηλιακή ασπίδα είναι εκπληκτική καθώς θα προστατεύσει το τηλεσκόπιο σε αυτήν την ιστορική αποστολή. Αυτό το ορόσημο αντιπροσωπεύει το καινοτόμο πνεύμα χιλιάδων μηχανικών, επιστημόνων και τεχνικών οι οποίοι ξόδεψαν ένα μεγάλο μέρος της καριέρας τους στην ανάπτυξη, στο σχεδιασμό και στις δοκιμές αυτής της πρωτότυπης και μοναδικής στο είδος της διαστημικής τεχνολογίας.