Εντυπωσιακό βίντεο από τον κομήτη Leonard καθώς περνά από τη Γη

Για πρώτη φορά και τελευταία φορά
25 Δεκεμβρίου 2021 11:02
Εντυπωσιακό βίντεο από τον κομήτη Leonard καθώς περνά από τη Γη

Ο κομήτης Leonard, ένα σώμα διαστημικής σκόνης, βράχων και πάγου μεγέθους ενός χιλιομέτρου, ταξιδεύει εδώ και 40.000 χρόνια για να περάσει κοντά από τον Ήλιο στις 3 Ιανουαρίου 2022 και βρίσκεται στο επίκεντρο της προσοχής των αστρονόμων από την αρχή της χρονιάς. Τώρα, στο χριστουγεννιάτικο πέρασμά του κοντά από τη Γη σε απόσταση 34 εκατομμυρίων χιλιομέτρων, δύο διαστημικά σκάφη κατέγραψαν εντυπωσιακές εικόνες από το ουράνιο σώμα. 

Το Solar Terrestrial Relations Observatory-A της NASA κατέγραψε μία σειρά εικόνων του κομήτη σε βάθος χρόνου στις οποίες φαίνονται οι αλλαγές στην επιφάνειά του και στην ουρά του, η οποία γίνεται εντονότερη όσο πλησιάζει στον Ήλιο.

Ακόμα πιο εντυπωσιακό όμως είναι το βίντεο που κατέγραψε το Solar Orbiter Heliospheric Imager (SoloHI) της ESA, το οποίο δείχνει τον Leonard να περνά από το οπτικό πεδίο του σκάφους με background το γαλαξία μας. Ο Ερμής και η Αφροδίτη είναι επίσης ορατοί στο πάνω δεξιά μέρος της εικόνας. Ο Leonard θα περάσει από τον Ήλιο σε απόσταση 90 εκατομμυρίων χιλιομέτρων - λίγο μεγαλύτερη απόσταση από το μισό της απόστασης της Γης από τον Ήλιο - και αν δε διαλυθεί, η τροχιά του θα τον οδηγήσει στο διαστρικό διάστημα και δε θα επιστρέψει ποτέ.