Ένας κομήτης θα μας απασχολήσει το 2023

Τα μάτια σας στον ουρανό
31 Δεκεμβρίου 2022 09:48
Ένας κομήτης θα μας απασχολήσει το 2023

Η NASA πρόσφερε μία λίστα αστρονομικών φαινομένων που θα μας απασχολήσουν τον Ιανουάριο της νέας χρονιάς και ανάμεσά τους ξεχωρίζει ο κομήτης C/2022 E3 (ZTF). Ο κομήτης εντοπίστηκε τον περασμένο Μάρτιο από τους αστρονόμους, όσο βρισκόταν ακόμα σε τροχιά κοντά στον Δία. Στις 12 Ιανουαρίου η τροχιά του θα τον φέρει στο κοντινότερό του σημείο από τον Ήλιο και στις 2 Φεβρουαρίου θα έρθει σε απόσταση 42.5 εκατομμυρίων χιλιομέτρων από τη Γη.

Οι λάτρεις της παρατήρησης των ουρανών θα χρειαστούν αρχικά τηλεσκόπιο ή κιάλια για να τον δουν, ωστόσο όσο πλησιάζει στη Γη, υπάρχει η πιθανότητα να γίνει ορατός με γυμνό μάτι στο νυχτερινό ουρανό. Αν συμβεί αυτό, θα είναι η πρώτη φορά μετά τον κομήτη NEOWISE που πέρασε το 2020.

Θα είναι ορατός τις πρώτες πρωινές ώρες στο βόρειο ημισφαίριο, κυρίως στο δεύτερο μισό του Ιανουαρίου. Ωστόσο οι κομήτες είναι συχνά απρόβλεπτοι και μένει να δούμε αν θα διατηρήσει την τωρινή τροχιά του. Οι κομήτες αναφέρονται συχνά ως “βρώμικες χιονόμπαλες”, επειδή αποτελούνται από πάγο, αέρια, πετρώματα και σκόνη. Ο πάγος λιώνει όσο περισσότερο πλησιάζει τον Ήλιο, δίνοντας στον κομήτη την περίφημη ουρά του και παράγοντας φως από την αντανάκλαση των ακτίνων του Ήλιου. Το πέρασμα του C/2022 E3 είναι μία μοναδική ευκαιρία παρατήρησης, καθώς δεν αναμένεται να μας επισκεφτεί ξανά για τα επόμενα 50.000 χρόνια.