Το JWST εντόπισε νερό στη ζώνη των αστεροειδών για πρώτη φορά

Και ένα νέο μυστήριο…
24 Μαΐου 2023 07:00
Το JWST εντόπισε νερό στη ζώνη των αστεροειδών για πρώτη φορά

Το νερό δεν είναι αποκλειστικότητα της Γης. Βρίσκεται άφθονο στο Ηλιακό σύστημα και το έχουμε εντοπίσει σε πλανήτες και δορυφόρους, ενώ και κομήτες είναι γεμάτοι με αυτό. Όσο πλησιάζουν προς τον Ήλιο και λαμβάνουν τη θερμότητά του, ο πάγος μετατρέπεται σε αέριο και εξαφανίζεται στο κενό του διαστήματος.

Ενώ λοιπόν το νερό σε μορφή πάγου έχει ήδη ανιχνευθεί στην Κύρια Ζώνη αστεροειδών η οποία βρίσκεται ανάμεσα στον Άρη και στον Δία, οι υδρατμοί του δεν έχουν εντοπιστεί έως σήμερα αποτελώντας ένα μυστήριο. Το μυστήριο αυτό, έρχεται να λύσει τώρα το James Webb Space Telescope.

Το JWST εντόπισε νερό σε μορφή αερίου να εκτοξεύεται από τον κομήτη 238P/Read, αποκαλύπτοντας πως το νερό που περιείχε προέρχεται από την εποχή του σχηματισμού του Ηλιακού συστήματος. Η ανακάλυψη επιβεβαιώνει επίσης πως αντικείμενα από τη Κύρια Ζώνη αστεροειδών, μπορεί να βοήθησαν την έλευση νερού στη Γη όσο το Ηλιακό σύστημα ήταν ακόμα νέο.

Από την ανακάλυψη των κομητών στην Κύρια Ζώνη και έπειτα, έχουμε συλλέξει ένα ικανό αριθμό αποδείξεων πως η δραστηριότητά τους προέρχεται από την εξάχνωση, αλλά έως τώρα όλα ήταν έμμεσα. Τα νέα αποτελέσματα του JWST αποτελούν την πρώτη άμεση απόδειξη της εξάχνωσης υπό τη μορφή της μετατροπής του νερού σε αέριο από έναν κομήτη στην Κύρια Ζώνη.

Τα περισσότερα αντικείμενα στην Κύρια Ζώνη είναι αστεροειδείς, οι οποίοι είναι αδρανά κομμάτια βράχων. Αλλά οι κομήτες ορίζονται από τη δραστηριότητά τους, η οποία επηρεάζεται κυρίως από την παγωμένη σύνθεσή τους. Συνήθως κινούνται γύρω από τον Ήλιο σε μεγάλες ελλειπτικές τροχιές και όσο πλησιάζουν τον Ήλιο, ο πάγος μέσα τους εξαχνώνεται δημιουργώντας μία θολή ατμόσφαιρα γύρω τους και μακριές ουρές. Δεν έχουμε εντοπίσει πολλούς κομήτες στην Κύρια Ζώνη, επειδή θεωρούσαμε πως βρίσκονται πολύ κοντά στον Ήλιο και οι επιστήμονες δεν ήταν σίγουροι αν έχουν αρκετό παγωμένο υλικό για να παραχθεί η εξάχνωση.

Χρησιμοποιώντας το φασματογράφο του JWST προς το υπέρυθρο, οι ερευνητές συνέλαβαν τη θολή εικόνα του κομήτη Read, αποκαλύπτοντας πως όχι απλά εξαχνώνει αέρια, αλλά εξαχνώνει νερό. Ωστόσο η ανακάλυψη δημιούργησε και ένα ακόμα μυστήριο. Συνήθως, οι κομήτες διαθέτουν και 10-20% διοξείδιο του άνθρακα από τις πτητικές ενώσεις τους, αλλά στον Read δεν ανιχνεύθηκε κάτι τέτοιο.

Αυτό μπορεί να έχει δύο πιθανές εξηγήσεις. Η μία είναι πως ο κομήτης είχε διοξείδιο του άνθρακα αλλά το έχασε όλο, αφού εξαχνώνεται πιο εύκολα από το νερό σε μορφή πάγου. Η άλλη εξήγηση είναι πως το σημείο του Ηλιακού συστήματος στο οποίο σχηματίστηκε ο κομήτης Read, ήταν πολύ ζεστός για να υπάρχει διοξείδιο του άνθρακα οπότε δεν είχε ποτέ.

Η παρουσία νερού στην Κύρια Ζώνη είναι σημαντική επειδή τα αντικείμενα από αυτή τη ζώνη έχουν προταθεί ως η πιθανή πηγή νερού της Γης στις αρχές του Ηλιακού συστήματος και οι σημερινοί κομήτες που βρίσκονται στην Κύρια Ζώνη, μπορεί να προσφέρουν μία ευκαιρία να επιβεβαιώσουμε αυτήν την υπόθεση. Αυτό θα το ξέρουμε μόνο αν όντως περιέχουν νερό σε μορφή πάγου. Η επιβεβαίωση της εξάχνωσης από τουλάχιστον ένα κομήτη της Κύριας Ζώνης, επιβεβαιώνει πως το να μάθουμε την πηγή του νερού της Γης από κομήτες σε αυτήν τη ζώνη είναι μία βιώσιμη πιθανότητα.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο Nature.