Κάντε Χριστούγεννα παρακολουθώντας την εκτόξευση του James Webb (LIVE VIDEO)

Ενθουσιασμένη σύσσωμη η επιστημονική κοινότητα
24 Δεκεμβρίου 2021 11:24
Κάντε Χριστούγεννα παρακολουθώντας την εκτόξευση του James Webb (LIVE VIDEO)

Η εκτόξευση του James Webb Space Telescope ακούγεται σαν χριστουγεννιάτικο θαύμα, δεδομένων των κυμάτων δυσκολιών και αναβολών που υπήρξαν στην ανάπτυξή του. Τώρα, 14 χρόνια μετά τον αρχικό προγραμματισμό εκτόξευσης το 2007, έφτασε η στιγμή που μοιάζει με όνειρο για ολόκληρη την επιστημονική κοινότητα, αφού αυτό το πανίσχυρο εργαλείο θα ανοίξει νέους ορίζοντες στην εξερεύνηση του διαστήματος.

Το τηλεσκόπιο είναι πλέον “φορτωμένο” στον Ariane 5 πύραυλο ο οποίος βρίσκεται στην πλατφόρμα εκτόξευσης Kourou της Γαλλικής Γουϊάνας. Οι τεχνικές ομάδες κάνουν τις τελευταίες δοκιμές για να σιγουρευτούν πως όλα θα είναι έτοιμα.

Το τηλεσκόπιο των 6.5 μέτρων θα ξεδιπλωθεί μετά από ένα ταξίδι 29 ημερών σε απόσταση 1.5 εκατομμυρίου χιλιομέτρων από τη Γη. Εκεί θα μείνει σε ένα σημείο όπου η βαρυτική έλξη από τη Γη και τον Ήλιο αλληλοεξουδετερώνονται και θα παρατηρήσει το σύμπαν με μεγαλύτερη λεπτομέρεια από ποτέ.

Η εκτόξευση του JWST έχει προγραμματιστεί για τις 25 Δεκεμβρίου στις 13:00 ώρα Ελλάδος και μπορείτε να την παρακολουθήσετε ζωντανά στο παρακάτω video.