Η πρώτη ανάλυση των δειγμάτων του αρχαίου αστεροειδούς Ryugu είναι γεγονός (ΕΙΚΟΝΕΣ)

Ήρθαν στη Γη νωρίτερα μέσα στη χρονιά
21 Δεκεμβρίου 2021 11:06
Η πρώτη ανάλυση των δειγμάτων του αρχαίου αστεροειδούς Ryugu είναι γεγονός (ΕΙΚΟΝΕΣ)

Πριν ένα χρόνο περίπου το ιαπωνικό Hayabusa2 επέστρεψε στη Γη τα δείγματα που συνέλλεξε από τον αστεροειδή Ryugu και επιστήμονες τα συνέλλεξαν από την έρημο της Νότιας Αυστραλίας. Τα σφραγισμένα δείγματα ανοίχτηκαν από την JAXA σε ελεγχόμενο περιβάλλον και έγιναν διαθέσιμα σε μία διεθνή ομάδα ερευνητών για μελέτη. Τώρα, δημοσιεύθηκαν δύο νέα papers, αποκαλύπτοντας πως ο Ryugu είναι ένα από τα πιο σκοτεινά, πορώδη και αρχαία υλικά που έχουμε δει ποτέ.

Τα αποτελέσματα δεν εξέπληξαν τους επιστήμονες αφού ο αστεροειδής παρέμεινε σχεδόν απαράλλαχτος από τη δημιουργία του Ηλιακού συστήματος, 4.5 δισεκατομμύρια χρόνια πριν. Ο Ryugu είναι μόλις ο δεύτερος αστεροειδής από τον οποίο έχουμε ανακτήσει κάποιο δείγμα, με τον πρώτο Itokawa να επιστρέφει μόνο μία ελάχιστη ποσότητα στη Γη το 2010 όταν ο μηχανισμός επιστροφής αντιμετώπισε βλάβη.

Το Hayabusa2 εξασφάλισε και επέστρεψε στη Γη 5.4 γραμμάρια του Ryugu, ενώ το ίδιο το σκάφος συνεχίζει την πορεία του για να συναντήσει και άλλους αστεροειδείς τα επόμενα χρόνια. Ο Ryugu έχει ένα δείκτη αντανάκλασης του ηλιακού φωτός 0.02 τη στιγμή που η άσφαλτος έχει 0.04. Αυτό σημαίνει πως ο Ryugu αντανακλά μόλις το 2% της ακτινοβολίας που δέχεται από τον Ήλιο. Επίσης το 46% της επιφάνειάς του είναι πορώδης. Στη σύνθεσή του βρέθηκε σίδηρος και άλλα ανθρακικά ορυκτά.

Πιο αναλυτικές μετρήσεις έχουν δρομολογηθεί, αλλά ο Ryugu ήδη μας επιβεβαιώνει αυτά που ήξεραν έως τώρα οι αστρονόμοι για τις απαρχές του Ηλιακού συστήματος.

Τα δύο papers δημοσιεύτηκαν στο Nature Astronomy και μπορείτε να τα βρείτε εδώ και εδώ.