Ραδιενεργά "αντι-5G" αξεσουάρ σημαίνουν συναγερμό στην Ολλανδία

Την άμεση απόσυρση ζητούν οι αρχές
18 Δεκεμβρίου 2021 09:22
Ραδιενεργά "αντι-5G" αξεσουάρ σημαίνουν συναγερμό στην Ολλανδία

Κολιέ, φυλαχτά και άλλα αξεσουάρ που υπόσχονται πως θα προστατέψουν τους ανθρώπους από την “βλαβερή” 5G ακτινοβολία, βρέθηκαν τελικά πως είναι τα ίδια ραδιενεργά. Η ολλανδική αρχή πυρηνικής ασφάλειας και προστασίας (ANVS), εξέδωσε επίσημη ανακοίνωση στην οποία προειδοποιεί τους καταναλωτές για δέκα προϊόντα που βρέθηκαν ότι εκπέμπουν επικίνδυνη ιονίζουσα ακτινοβολία. Καλεί τους καταναλωτές να μη χρησιμοποιούν αυτά τα προϊόντα καθώς η παρατεταμένη επαφή με το δέρμα μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα υγείας λόγω των ραδιενεργών υλικών που περιέχουν.

Η έκθεση σε ιονίζουσα ακτινοβολία μπορεί να προκαλέσει μη αναστρέψιμες επιπτώσεις στην υγεία. Λόγω του πιθανού ρίσκου που κρύβει η χρήση τους, αυτά τα καταναλωτικά προϊόντα που περιέχουν ραδιενεργά υλικά απαγορεύονται από το νόμο. Η ιονίζουσα ακτινοβολία μπορεί να προκαλέσει ζημιά στους ιστούς και στο DNA και μπορεί να προκαλέσει για παράδειγμα μία κοκκινίλα στο δέρμα. Μόνο χαμηλά επίπεδα ραδιενέργειας έχουν ανιχνευθεί έως τώρα στα συγκεκριμένα προϊόντα. Ωστόσο αν κάποιος φοράει ένα προϊόν για μεγάλες χρονικές περιόδους (για ένα έτος, 24 ώρες τη μέρα) μπορεί να εκθέσει τον εαυτό του σε επίπεδα ραδιενέργειας που ξεπερνούν το επιτρεπτό όριο έκθεσης δέρματος που ισχύει στην Ολλανδία. Για να αποφύγετε οποιοδήποτε κίνδυνο, το ANVS καλεί τους κατόχους τέτοιων αντικειμένων να μην τα φορούν από εδώ και πέρα.

Ανάμεσα στα ραδιενεργά προϊόντα συμπεριλαμβάνονται μενταγιόν για το λαιμό, μία μάσκα ύπνου, βραχιόλια, ακόμα κι ένα βραχιόλι για παιδιά που βλέπετε στην παραπάνω φωτογραφία.

Έως τώρα δεν υπάρχουν αποδείξεις πως το 5G προκαλεί προβλήματα στην υγεία. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας λέει πως τα 5G δίκτυα είναι ασφαλή και πως δεν είναι ουσιαστικά διαφορετικά από τα υπάρχοντα 3G ή 4G, καθώς χρησιμοποιείται μη-ιονίζουσα ακτινοβολία. Αυτό όμως δεν έχει σταματήσει τις επιθέσεις σε κεραίες 5G από ανθρώπους που πιστεύουν ότι είναι επικίνδυνο.

Τα "αντι-5G" προϊόντα έχουν δημιουργήσει τη δική τους αγορά με επιτήδειους να εκμεταλλεύονται το φόβο και την άγνοια των ανθρώπων, τη στιγμή που η μία μελέτη μετά την άλλη έχει αποδείξει πως αυτά τα προϊόντα δεν προσφέρουν καμία προστασία από καμία είδους ακτινοβολία.