Η πρώτη 6G συσκευή είναι 500 φορές πιο γρήγορη από ένα μέσο 5G κινητό

Αστραπιαίες ταχύτητες που αλλάζουν τα δεδομένα
07 Μαΐου 2024 11:34
Η πρώτη 6G συσκευή είναι 500 φορές πιο γρήγορη από ένα μέσο 5G κινητό

Μπορεί το 5G να μπήκε μόλις για τα καλά στη ζωή μας, καθώς πριν από περίπου 5 χρόνια άρχισε να κάνει την εμφάνισή του, αλλά ακόμη το 4G δε φαίνεται να έχει δώσει εντελώς τη θέση του στις περισσότερες περιπτώσεις και ειδικά σε απομακρυσμένες περιοχές -μιλώντας ειδικά για την Ελλάδα.

Ωστόσο το 6G, δηλαδή η επόμενη γενιά των ασύρματων δικτύων είναι ήδη προ των πυλών και διάφοροι κατασκευαστές επεξεργάζονται τρόπους για το πώς να εκμεταλλευθούν το μακράν μεγαλύτερο εύρος bandwith που προσφέρει. Για αυτό χάρις σε μια σύμπραξη ιαπωνικών εταιριών έγινε μια τεχνική δοκιμή μιας πρωτότυπης 6G συσκευής για να διαπιστώσουν τις ταχύτητες που μπορεί να πιάσει. Το αποτέλεσμα; Κάτι παραπάνω από αστραπιαίο!

H πρώτη 6G συσκευή κατάφερε να φτάσει ταχύτητες της τάξης των 100 Gbps, δηλαδή 10 φορές γρηγορότερη από την κορυφαία ταχύτητα που πιάνει το 5G και -δώστε προσοχή- 500 φορές γρηγορότερη από τη μέση ταχύτητα ενός 5G κινητού. Αναλογιστείτε ότι τα 10Gbps είναι η τελική ταχύτητα που πιάνει το 5G τώρα και μόνο υπό ιδανικές συνθήκες. 

Και για να κάνουμε πιο λιανά τις ταχύτητες που πιάνει το 6G φανταστείτε ότι μια δίωρη ταινία σε μέτρια ποιότητα streaming από το Netflix είναι περίπου 1.5GB, κάτι που σημαίνει πως πρακτικά streamάρει 8 ή 9 φορές μια τέτοια ταινία κάθε δευτερόλεπτο(!)

Πρέπει να σημειωθεί ότι το tech demo έγινε σε σχετικά αποστειρωμένο περιβάλλον, με εξαρτήματα και συσκευές αιχμής, αν και έπιασε σταθερή σύνδεση σε ύψος πάνω από 100 μέτρα. 

Το αποτέλεσμα αυτό ήρθε ύστερα από εκτεταμμένες έρευνες και ανάπτυξη από την ιαπωνική εταιρία τηλεπικοινωνιών NTT (τον ιαπωνικό ΟΤΕ δηλαδή), τον ιδιωτικό πάροχο DOCOMO, μαζί με τις κατασκευάστριες εταιρίες NEC και Fujitsu. 

Παρόλα αυτά το 6G έχει δρόμο μπροστά του μέχρι να εδραιωθεί και να ξεπεράσει θέματα όπως την διακοπή σήματος, την διαμόρφωση των υποδομών και την εμπορική βιωσιμότητά του.