Η Apple εξαγόρασε την είσοδό της στην Κίνα με μυστική συμφωνία $275 δισεκατομμυρίων

Ο ίδιος ο Tim Cook έκανε τις διαπραγματεύσεις
08 Δεκεμβρίου 2021 09:10
Η Apple εξαγόρασε την είσοδό της στην Κίνα με μυστική συμφωνία $275 δισεκατομμυρίων

Η κινεζική αγορά είναι ιδιαίτερη δύσκολη για τις ξένες εταιρίες αφού ο κρατικός έλεγχος παντοδύναμος. Μπορούμε να δούμε τα παραδείγματα της Google και του Facebook, δύο τεχνολογικών κολοσσών οι οποίοι δεν έχουν καταφέρει να δραστηριοποιηθούν όπως θέλουν στη χώρα. Για κάποιο λόγο όμως η Apple τα έχει πάει περίφημα και το iPhone σημειώνει τεράστιες πωλήσεις στην Κίνα.

Ο λόγος τελικά φαίνεται πως είναι μία πραγματικά γιγαντιαία επένδυση που έκανε η Apple στην Κίνα. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του The Information, ο ίδιος ο Tim Cook διαπραγματεύτηκε μυστικά με Κινέζους αξιωματούχους για να επενδύσει η Apple $275 δισεκατομμύρια μέσα σε πέντε χρόνια στη χώρα και σε αντάλλαγμα η Apple αντιμετώπισε μικρή αντίσταση από κυβερνητικούς οργανισμούς. 

Το iPhone της Apple έγινε πρόσφατα το κορυφαίο σε πωλήσεις smartphone στην Κίνα, τη δεύτερη μεγαλύτερη αγορά μετά τις ΗΠΑ, για πρώτη φορά μέσα σε έξι χρόνια. Αλλά η εταιρία χρωστά την επιτυχία της στον CEO Tim Cook, ο οποίος έθεσε τα θεμέλια χρόνια πριν, υπογράφοντας μυστικά μία συμφωνία που εκτιμάται ότι ξεπερνά τα $275 δισεκατομμύρια, με Κινέζους αξιωματούχους οι οποίοι υποσχέθηκαν στην Apple πως θα είχε ρόλο στην ανάπτυξη της κινεζικής οικονομίας και της τεχνολογικής δύναμής της μέσω επενδύσεων, εμπορικών συμφωνιών και εκπαίδευση προσωπικού.

Η αρχική συμφωνία μπορεί να είχε βάθος πενταετίας, ωστόσο μάλλον συνεχίζεται αφού υπήρχε η ρήτρα να ανανεώνεται ετησίως αυτόματα αν δεν υπάρχουν ενστάσεις από καμία πλευρά.