Νέο χαστούκι στην Apple από την Ευρωπαϊκή Ένωση

Στο στόχαστρο τα iPad αυτή τη φορά
30 Απριλίου 2024 12:49
Νέο χαστούκι στην Apple από την Ευρωπαϊκή Ένωση

Μέσα στα τελευταία χρόνια η Apple έχει αναγκαστεί να κάνει μερικές τεράστιες αλλαγές στις συσκευές της και στο λογισμικό της για χάρη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Για παράδειγμα, τα νεότερα iPhone μοντέλα χρησιμοποιούν πλέον USB-C θύρες για τη μεταφορά αρχείων και τη φόρτιση, ενώ πρόσφατα και το iOS "άνοιξε" ολοκληρωτικά, αφού πλέον επιτρέπεται μέχρι και η εγκατάσταση εναλλακτικών καταστημάτων εφαρμογών πέραν του App Store.

Τώρα, ότι ακριβώς συνέβη στο iOS των iPhone πρόκειται να συμβεί και στα iPad. Συγκεκριμένα, η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε πως η Apple είναι «gatekeeper» και με το iPadOS. Αυτό σημαίνει πως ο αμερικανικός κολοσσός έχει μόλις 6 μήνες προθεσμία για να συμμορφωθεί με το DMA νομοσχέδιο και να ανοίξει και το λειτουργικό σύστημα των tablets της, επιτρέποντας εφαρμογές και app stores από εναλλακτικές πηγές.

Η επίσημη ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης:

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χαρακτήρισε σήμερα την Apple όσον αφορά το iPadOS, το λειτουργικό της σύστημα για τα tablets, ως «gatekeeper» σύμφωνα με τον νόμο για τις ψηφιακές αγορές («DMA»). Η Apple έχει πλέον έξι μήνες στη διάθεσή της για να διασφαλίσει την πλήρη συμμόρφωση του iPadOS με τις υποχρεώσεις του DMA.

Η έρευνα

Στις 5 Σεπτεμβρίου 2023, η Επιτροπή όρισε την Apple ως gatekeeper για το λειτουργικό της σύστημα iOS, το πρόγραμμα περιήγησης Safari και το App Store. Την ίδια ημέρα, η Επιτροπή κίνησε έρευνα αγοράς για να αξιολογήσει κατά πόσον το iPadOS της Apple, παρά το γεγονός ότι δεν πληροί τα ποσοτικά όρια που ορίζονται στο DMA, αποτελεί σημαντική πύλη για τους επιχειρηματικούς χρήστες προκειμένου να προσεγγίσουν τους τελικούς χρήστες και, ως εκ τούτου, θα πρέπει να οριστεί ως gatekeeper. 

Η έρευνα της Επιτροπής διαπίστωσε ότι η Apple παρουσιάζει τα χαρακτηριστικά ενός gatekeeper σε σχέση με το iPadOS, όπως μεταξύ άλλων:

  • Οι αριθμοί των επιχειρηματικών χρηστών της Apple υπερέβησαν το ποσοτικό όριο κατά έντεκα φορές, ενώ οι αριθμοί των τελικών χρηστών της ήταν κοντά στο όριο και προβλέπεται να αυξηθούν στο εγγύς μέλλον.
  • Οι τελικοί χρήστες είναι κλειδωμένοι στο iPadOS. Η Apple αξιοποιεί το μεγάλο οικοσύστημά της για να αποθαρρύνει τους τελικούς χρήστες από το να μεταπηδήσουν σε άλλα λειτουργικά συστήματα για tablets.
  • Οι επαγγελματίες χρήστες είναι προσηλωμένοι στο iPadOS λόγω της μεγάλης και εμπορικά ελκυστικής βάσης χρηστών του και της σημασίας του για ορισμένες περιπτώσεις χρήσης, όπως οι gaming εφαρμογές.

Βάσει των πορισμάτων της έρευνας, η Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το iPadOS αποτελεί σημαντική πύλη για τους επιχειρηματικούς χρήστες προκειμένου να προσεγγίσουν τους τελικούς χρήστες και ότι η Apple κατέχει εδραιωμένη και ανθεκτική θέση όσον αφορά το iPadOS. Η Apple έχει πλέον έξι μήνες στη διάθεσή της για να εξασφαλίσει την πλήρη συμμόρφωση με τις υποχρεώσεις του DMA, όπως αυτές εφαρμόζονται στο iPadOS.