Έκρηξη Βεζούβιου: Ανακαλύφθηκε σκελετός που απανθρακώθηκε λίγα μέτρα πριν τη σωτηρία (ΕΙΚΟΝΕΣ)

Η τραγική τύχη ενός άντρα το 79 μ.Χ.
05 Δεκεμβρίου 2021 11:44
Έκρηξη Βεζούβιου: Ανακαλύφθηκε σκελετός που απανθρακώθηκε λίγα μέτρα πριν τη σωτηρία (ΕΙΚΟΝΕΣ)

Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν το σκελετό ενός άντρα που απανθρακώθηκε από την έκρηξη του ηφαιστείου Βεζούβιου το 79 μ.Χ., ο οποίος βρισκόταν λίγα μέτρα πριν τη θάλασσα. Οι ερευνητές εκτιμούν πως ήταν ηλικίας 40-45 ετών και σκοτώθηκε στην παραλία στην προσπάθειά του να δραπετεύσει από την κατεστραμμένη πόλη Ερκολάνο. 

Οι τελευταίες στιγμές του ήταν τρομακτικές αλλά ο θάνατος ήταν ακαριαίος. Ήταν μία τη νύχτα όταν η πυροκλαστική ροή έφτασε στην πόλη με θερμοκρασίες 300-400 βαθμών Κελσίου ή σύμφωνα με κάποιες μελέτες ακόμα και 500-700 βαθμών. Ένα καυτό λευκό νέφος ξεχύθηκε προς τη θάλασσα με ταχύτητα 100 χιλιομέτρων την ώρα και ήταν τόσο πυκνό που δεν είχε καθόλου οξυγόνου μέσα του. Έκαψε όλα τα ρούχα του και εξαΰλωσε τη σάρκα του. Ο θάνατος ήταν ακαριαίος. - Francesco Sirano, επικεφαλής αρχαιολογικής έρευνας

Ο σκελετός κοιτούσε προς τα πάνω, κάτι που υποδεικνύει πως είχε γυρίσει την τελευταία στιγμή για να δει το νέφος που ερχόταν κατά πάνω του. Βρέθηκε σε μία περιοχή που έχουν βρεθεί άλλοι 300 σκελετοί μέσα σε καλύβες ψαράδων, μάλλον περιμένοντας κάποια διάσωση από το στόλο του Πλίνιου του Πρεσβύτερου. Ο άντρας όμως βρέθηκε μόνος του, μακριά από τους υπόλοιπους. Οι αρχαιολόγοι υποθέτουν πως μπορεί να ήταν ένας διασώστης ή ένας στρατιώτης που βοηθούσε άλλους ή ακόμα και ένας φυγάς που άφησε τους υπόλοιπους για να προσπαθήσει να βρει κάποιο σκάφος. Φαίνεται πως δεν ήταν ιδιαίτερα πλούσιος αφού μαζί του βρέθηκε ένα απανθρακωμένο ξύλινο κουτί το οποίο περιείχε ένα δαχτυλίδι. Ίχνη ινών υποδεικνύουν πως το κουτί βρισκόταν μέσα σε μία τσάντα.

Το δαχτυλίδι ήταν κοκκινωπό, δηλαδή ήταν σιδερένιο αλλά είχε και κάτι πράσινο μέσα που μπορεί να είναι μπρούτζος. Το κουτί φαίνεται πως χρησιμοποιόταν για ψιλά και αν είχε μόνο αυτά στην κατοχή του, μάλλον δεν ήταν πλούσιος.