Επείγουσα αλλαγή τροχιάς για τον ISS για να αποφύγει διαστημικά συντρίμμια  

Για άλλη μια φορά

Επείγουσα αλλαγή τροχιάς για τον ISS για να αποφύγει διαστημικά συντρίμμια

Ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός αναγκάστηκε να προχωρήσει σε αλλαγή τροχιάς για να βγει από την πορεία ενός κομματιού κινεζικού δορυφόρου που θα μπορούσε να συγκρουστεί μαζί του. Στα 23 χρόνια που βρίσκεται ο ISS σε τροχιά, χρειάστηκε να προχωρήσει σε διορθωτικές κινήσεις 30 φορές λόγω διαστημικών συντριμμιών, ενώ τρία περιστατικά έλαβαν χώρα μόνο το 2020.

Αυτή τη φορά, το κομμάτι που απείλησε τον ISS προήλθε από τον κινεζικό μετεωρολογικό δορυφόρο Fengyun-1C, τον οποίο κατέστρεψαν οι Κινέζοι το 2007 σε μία αντιδορυφορική πυραυλική δοκιμή. Ο δορυφόρος εξερράγη και σκόρπισε σε τροχιά πάνω από 3.500 κομμάτια, πολλά από τα οποία περιφέρονται τώρα στο ίδιο τροχιακό ύψος με τον ISS.

Για να αποφευχθεί η σύγκρουση, το ρωσικό σκάφος ανεφοδιασμού Progress ενεργοποίησε τους κινητήρες του για έξι λεπτά, μετακινώντας τον ISS σε τροχιά ψηλότερη κατά 1.2 χιλιόμετρα.

Ο ISS όντας η μεγαλύτερη κατασκευή στο διάστημα είναι η πιο ευάλωτη στα συντρίμμια. Η Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία εκτιμά πως υπάρχουν αυτή τη στιγμή πάνω από 36.500 αντικείμενα μεγαλύτερα των 10 εκατοστών σε τροχιά, περίπου 1 εκατομμύριο με μέγεθος μεταξύ 1cm και 10cm και περίπου 330 εκατομμύρια με μέγεθος από 1mm έως 1cm.