Το Perseverance επιβεβαιώνει μια και καλή πως στον Άρη υπήρχε νερό

Και υποδεικνύει την τοποθεσία αναζήτησης μικροβιακής ζωής
10 Οκτωβρίου 2021 10:32
Το Perseverance επιβεβαιώνει μια και καλή πως στον Άρη υπήρχε νερό

Η πρώτη έρευνα βασισμένη σε στοιχεία του Perseverance δόθηκε στη δημοσιότητα και επιβεβαιώνει πέρα από κάθε αμφιβολία το υγρό παρελθόν του Άρη. Τα ευρήματα επιβεβαιώνουν πως ο κρατήρας Jezero είχε κάποτε μία λίμνη και ένα δέλτα ποταμού, ενώ εντόπισε και τοποθεσίες οι οποίες είναι οι καλύτερες υποψήφιες για τον εντοπισμό αρχαίας μικροβιακής ζωής.

Έως τώρα πολλές μελέτες είχαν υποθέσει την παρουσία νερού, ωστόσο δεν είχαν υπάρξει έρευνες που να συνδέσουν επιστημονικά την παρουσία νερού βασισμένες σε πραγματικά δεδομένα και φωτογραφίες από την επιφάνεια του Κόκκινου Πλανήτη.

Το μεγαλύτερο εύρημα ήταν οι φωτογραφίες του "Kodiak" που βλέπετε παραπάνω, ενός βράχου που θεωρείται ότι βρισκόταν στην εκβολή του ποταμού στη λίμνη, όπως μαρτυρούν οι επικαθήσεις γεωλογικών στοιχείων. Οι φωτογραφίες καταγράφηκαν με την κάμερα Mastcam-Z του Perseverance.

Επιπλέον, βορειοδυτικά του Kodiak, στρώσεις βράχων υποδεικνύουν πως ξαφνικές πλημμύρες άλλαξαν το κατά τα άλλα αργό και σχετικά ακίνητο ποταμό, μετακινώντας βράχους διαμέτρου 1.5 μέτρου σε απόσταση έως 16 χιλιομέτρων. Πλέον καταλαβαίνουμε πως οι δίοδοι νερού στον Jezero είναι πολύ πιο πολύπλοκοι από αυτό που φανταζόμασταν, με τη στάθμη του νερού να αλλάζει δραστικά ανά τα χρόνια πριν να εξαφανιστεί εντελώς.

Η συγκεκριμένη έρευνα θα γλιτώσει πολύτιμο χρόνο στους επιστήμονες καθώς συλλέγουν δείγματα για μία μελλοντική επιστροφή τους στη Γη. Ταυτόχρονα όμως θα τους βοηθήσει να καταλάβουν γιατί εξαφανίστηκε το νερό από τον Άρη, ακόμα κι αν το Perseverance δεν καταφέρει να βρει ενδείξεις αρχαίας ζωής. Οι μεγαλύτερες πιθανότητες για τον εντοπισμό αρχαίας μικροβιακής ζωής είναι στο δέλτα του ποταμού και εκεί θα κατευθυνθεί το Perseverance για να ξεκινήσει την έρευνά του από την επόμενη χρονιά.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Science.