Ο Spot σε καθήκοντα επιθεωρητή ασφαλείας σε εργοστάσιο της Hyundai (ΒΙΝΤΕΟ)

Σε συνεργασία με την Boston Dynamics
18 Σεπτεμβρίου 2021 10:30
Ο Spot σε καθήκοντα επιθεωρητή ασφαλείας σε εργοστάσιο της Hyundai (ΒΙΝΤΕΟ)

Ο Spot είναι ίσως το πιο διάσημο ρομπότ της Boston Dynamics και υπάρχουν πλέον αρκετά παραδείγματα χρήσης του στην καθημερινότητα, όπως τότε που η κυβέρνηση της Σιγκαπούρης το χρησιμοποίησε κατά τη διάρκεια της πανδημίας για να θυμίζει στον κόσμο να τηρεί τις αποστάσεις.

Τώρα ο Spot βρήκε νέα δουλειά, αυτή τη φορά ως επιθεωρητής ασφαλείας σε εργοστάσιο της Hyundai. Το εγχείρημα αποτελεί πιλοτικό πρόγραμμα της αυτοκινητοβιομηχανίας το οποίο δοκιμάζεται στο εργοστάσιο της Kia στη Νότια Κορέα. Ο Spot ενεργοποιείται τη νύχτα όταν δε βρίσκεται κανείς στις εγκαταστάσεις και κάνει την περιπολία του αναζητώντας εστίες φωτιάς, υψηλές θερμοκρασίες και γενικότερα κινδύνους ασφαλείας. Η συγκεκριμένη έκδοση του Spot είναι εξοπλισμένη με περισσότερους αισθητήρες, θερμική κάμερα, LiDAR, μεγαλύτερες υπολογιστικές δυνατότητες για αυτόνομες αποφάσεις, ενώ έχει και τη δυνατότητα να παραχωρεί τον έλεγχο σε υπαλλήλους που θέλουν να ελέγξουν απομακρυσμένα συγκεκριμένα σημεία του εργοστασίου.

Κατά τα άλλα κινείται αυτόνομα μέσα στο εργοστάσιο επιλέγοντας τη διαδρομή που θα ακολουθήσει, μπορεί να ανοίξει και να κλείσει αυτόματες πόρτες, ενώ μπορεί και να χρησιμοποιηθεί ως ρομπότ-φύλακας στις ευρύτερες εγκαταστάσεις της εταιρίας. Η απόδοση του πιλοτικού προγράμματος θα αξιολογηθεί και αν είναι ικανοποιητική, η Hyundai θα αναπτύξει κι άλλα Spots στα υπόλοιπα εργοστάσια της.