Το νέο ρομπότ της Boston Dynamics θα σας φρικάρει! (ΒΙΝΤΕΟ)

Γνωρίστε το νέο ηλεκτρικό Atlas
17 Απριλίου 2024 17:58
Το νέο ρομπότ της Boston Dynamics θα σας φρικάρει! (ΒΙΝΤΕΟ)

Η Boston Dynamics, μια από τις κορυφαίες εταιρίες ρομποτικής του κόσμου, μόλις ανακοίνωσε τη νέα γενιά των ανθρωποειδών ρομπότ της, με ένα βίντεο που θα σας φρικάρει…

Το βίντεο αυτό είναι σχετικά σύντομο, με διάρκεια περίπου 40 δευτερόλεπτα, και παρουσιάζει το ολοκαίνουργιο Atlas ρομπότ να σηκώνεται από το έδαφος με μια κίνηση που είναι εντελώς αφύσικη για κάποιον άνθρωπο. Για την ακρίβεια είναι λες και βγήκε από ταινία τρόμου, αφού οι αρθρώσεις του ρομπότ περιστρέφονται προς κατευθύνσεις που οι ανθρώπινες δεν έχουν τη δυνατότητα. Έπειτα, αφού το Atlas έχει σηκωθεί από το έδαφος με αυτόν τον ιδιαίτερο τρόπο, αρχίζει επίσης να κινείται ανάποδα, πριν στρίψει ανεξάρτητα τον κορμό του 180 μοίρες για να περπατήσει εν τέλει κανονικά! Μπορείτε να δείτε το βίντεο μέσα από τον player που ακολουθεί:

Το αρχικό Atlas ήταν γνωστό για την ευελιξία και τη δυναμική του κίνηση και είχε αποκαλυφθεί για πρώτη φορά στο κοινό στις 11 Ιουλίου του 2013. Το project είχε ξεκινήσει για τον διαγωνισμό ρομποτικής της Υπηρεσίας Προηγμένων Αμυντικών Ερευνητικών Προγραμμάτων των ΗΠΑ (DARPA) και αρχικά προοριζόταν για αποστολές έρευνας και διάσωσης. Το μοντέλο αυτό χρησιμοποιούσε όμως υδραυλικά συστήματα για την κίνηση του, τα οποία είχαν περιορισμούς.

Το Atlas αυτό αποσύρθηκε, λοιπόν, με το νέο να είναι αμιγώς ηλεκτρικό. Αυτή η νέα έκδοση είναι ισχυρότερη και πιο αποδοτική από κάθε άποψη, επιτρέποντας συγχρόνως στο ρομπότ πολύ μεγαλύτερη ευελιξία. Μάλιστα, ο σχεδιασμός του νέου Atlas είναι επίσης αξιοσημείωτα διαφορετικός, διαθέτοντας έναν πιο κομψό και εκλεπτυσμένο μηχανικό σκελετό, χωρίς καθόλου εκτεθειμένα καλώδια. Το ηλεκτρικό Atlas αναμένεται να δοκιμαστεί πιλοτικά στις εγκαταστάσεις της Hyundai στις αρχές του επόμενου έτους, με την πλήρη παραγωγή του να είναι προγραμματισμένη για μερικά χρόνια αργότερα.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Boston Dynamics συζήτησε τις εμπορικές φιλοδοξίες της εταιρείας για τα ανθρωποειδή ρομπότ, τονίζοντας ότι το νέο Atlas θα είναι ταχύτερο, με κινήσεις πιο ρευστές από πολλά από τα εμπορικά ανθρωποειδή που παρουσιάστηκαν τα τελευταία χρόνια.