Νέα ημερομηνία εκτόξευσης για το James Webb Space Telescope

Είμαστε πιο κοντά από ποτέ
09 Σεπτεμβρίου 2021 10:46
Νέα ημερομηνία εκτόξευσης για το James Webb Space Telescope

Το πολυαναμενόμενο James Webb Space Telescope, το νέο μάτι της ανθρωπότητας στο σύμπαν, βρίσκεται πιο κοντά στην εκτόξευση από ποτέ. Μετά από αλλεπάλληλες καθυστερήσεις και ένα αρχικό σχέδιο που έκανε λόγο για εκτόξευση το 2007, η NASA ανακοίνωσε πως το JWST θα εκτοξευθεί στις 18 Δεκεμβρίου.

Το διαστημικό τηλεσκόπιο αξίας $8.8 δισεκατομμυρίων θα είναι ο διάδοχος του Hubble και έχει μέγεθος όσο ένα γήπεδο του τένις. Με τους 18 εξάγωνους επιχρυσωμένους καθρέφτες του θα μας προσφέρει μία ματιά στους πιο μακρινούς πλανήτες, ξεπερνώντας κατά πολύ τα επίπεδα λεπτομέρειας που είχαμε συνηθίσει από το Hubble.

Η προηγούμενη ημερομηνία εκτόξευσης ήταν στις 31 Οκτωβρίου, ωστόσο προβλήματα στον Ariane 5 πύραυλο που θα μεταφέρει το JWST καθυστέρησαν την αποστολή. ESA και NASA έδωσαν πλέον το πράσινο φως μετά από τα θετικά αποτελέσματα στις τεχνικές δοκιμές του πυραύλου και η νέα ημερομηνία ήρθε μετά από συνεννόηση με τη γαλλική Arianespace.

To JWST ολοκλήρωσε τις τελευταίες δοκιμές του τον προηγούμενο μήνα και τώρα βρίσκεται σε διαδικασία “πακεταρίσματος”, όπου οι μηχανικοί θα κλείσουν το τηλεσκόπιο σε ένα ειδικό container πριν σταλεί στου Kourou της Γαλλικής Γουιάνας όπου θα πραγματοποιηθεί η εκτόξευση.