Έκρηξη πυραύλου της Firefly καταστρέφει δορυφόρους ελληνικού οργανισμού (ΒΙΝΤΕΟ)

Έχασε τον έλεγχο κατά τη διάρκεια της πτήσης
04 Σεπτεμβρίου 2021 10:20
Έκρηξη πυραύλου της Firefly καταστρέφει δορυφόρους ελληνικού οργανισμού (ΒΙΝΤΕΟ)

Η παρθενική εκτόξευση του Alpha πυραύλου της εταιρίας Firefly δεν ήταν πετυχημένη, καθώς ο πύραυλος καταστράφηκε στα μέσα της πτήσης. Παρά την επιτυχημένη εκτόξευση, ο πύραυλος άρχισε να εκτρέπεται της πορείας του κατά τη διάρκεια της πτήσης λίγο μετά την επίτευξη υπερηχητικών ταχυτήτων και έτσι το προσωπικό εδάφους “πάτησε το κουμπί” ενεργοποιώντας το σύστημα αυτοκαταστροφής του πυραύλου για λόγους ασφαλείας.

Συγκεκριμένα, ο πύραυλος Alpha δύο σταδίων, εκτοξεύτηκε από τη βάση Vandenberg της Space Force στην California, σκοπεύοντας να φέρει σε τροχιά φορτία ιδιωτικών εταιριών χωρίς χρέωση προς τους ιδιοκτήτες, μιας και ως πρώτη εκτόξευση της Firefly τα ρίσκα ήταν αυξημένα. Δυόμιση λεπτά μετά την εκτόξευση, ο πύραυλος δεν κατάφερε να αντέξει τη μέγιστη αεροδυναμική πίεση και ξεκίνησε να αλλάζει πορεία, ενώ κάποια στιγμή ήρθε ακόμα και σε οριζόντια θέση. Εκείνη τη στιγμή αποφασίστηκε η καταστροφή του πυραύλου, παραδίδοντάς μας το ακόλουθο εντυπωσιακό video.

Στο φορτίο του Alpha συπεριλαμβανόταν και δύο δορυφόροι του ελληνικού μη κερδοσκοπικού οργανισμού Libre Space Foundation με έδρα την Αθήνα. Οι Qubik-1 και Qubik-2 δορυφόροι ανήκουν στο σχετικά νέο τομέα των PocketQubes, μικροδορυφόροι ακόμα μικρότεροι και από τους CubeSats με μέγεθος 5 κυβικών εκατοστών και βάρος 250 γραμμαρίων.

Οι δύο δορυφόροι βρισκόντουσαν μέσα στο PicoBus, ένα ειδικό μηχανισμό για την ανάπτυξη των μικροδορυφόρων που χωρά έως και οχτώ PocketCubes.

Αξίζει να σημειώσουμε πως ό,τι αναπτύσσεται από το Libre Space Foundation είναι open-source και ο καθένας μπορεί να έχει πρόσβαση μέσω της GitLab σελίδας τους.