Η NASA έστειλε ένα 3D εκτυπωτή σεληνιακού ρηγόλιθου στον ISS

Το μέλλον των διαστημικών βάσεων στη Σελήνη
16 Αυγούστου 2021 09:47
Η NASA έστειλε ένα 3D εκτυπωτή σεληνιακού ρηγόλιθου στον ISS

Η κατασκευή διαστημικών βάσεων σε άλλους πλανήτες δεν είναι εύκολη διαδικασία και θα είναι μάλιστα τιτάνια αν χρειαστεί να στείλουμε από τη Γη όλα τα υλικά που θα χρειαστούν. Έτσι μία δημοφιλής προσέγγιση που εξερευνάται είναι η χρήση του εδάφους των άλλων πλανητών και δορυφόρων για την κατασκευή των βάσεων. Στην περίπτωση της Σελήνης, η NASA θέλει να χρησιμοποιήσει το ρηγόλιθο, το χώμα που καλύπτει όλη την επιφάνειά της.

Έτσι, μαζί με την τελευταία αποστολή ανεφοδιασμού του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού, έστειλε και έναν 3D εκτυπωτή ο οποίος σχεδιάστηκε για να μπορεί να εκτυπώνει ρηγόλιθο.

Σκοπός του Redwire Regolith Print (RPR) που βλέπετε στην παραπάνω εικόνα, είναι να συνεργαστεί με το υπάρχον σύστημα εκτύπωσης του σταθμού (ManD) για να εκτυπώσει τεχνητό ρηγόλιθο. Αν τα καταφέρει, το πλήρωμα του ISS θα εξετάσει την αντοχή και τις υπόλοιπες ιδιότητες του υλικού, για να διαπιστώσουμε αν μπορεί να αντέξει τις δύσκολες συνθήκες της Σελήνης.

Τελικός στόχος είναι οι αστροναύτες να μπορούν να εκτυπώνουν κομμάτια των βάσεών τους κατά παραγγελία χωρίς να εξαρτώνται από αποστολές ανεφοδιασμού από τη Γη, κάτι που επιστήμονες οραματίζονται εδώ και χρόνια στην προσπάθειά τους να κάνουν οικονομικά βιώσιμες τις αποστολές σε άλλους πλανήτες.