Οι Συρακούσες της Ιταλίας έσπασαν το ευρωπαϊκό ρεκόρ υψηλής θερμοκρασίας

Το οποίο είχε η Αθήνα από το 1977
15 Αυγούστου 2021 10:47
Οι Συρακούσες της Ιταλίας έσπασαν το ευρωπαϊκό ρεκόρ υψηλής θερμοκρασίας

Η Ιταλία κατέγραψε την υψηλότερη θερμοκρασία στη ιστορία της Ευρώπης, δικαιολογώντας την ονομασία του καύσωνα Lucifer που έπληξε τη χώρα αυτήν την εβδομάδα. Συγκεκριμένα, οι Συρακούσες, μία πόλη στην ακτή της Σικελίας, κατέγραψε θερμοκρασία 48.8 βαθμών Κελσίου στις 11 Αυγούστου. Αν η θερμοκρασία επιβεβαιωθεί από τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό (WMO), θα έχει σπάσει το προηγούμενο ρεκόρ που κατείχε η Ελλάδα από το 1977, με θερμοκρασία 48 βαθμών Κελσίου στην Αθήνα.

Ο δήμαρχος των Συρακουσών δήλωσε στην La Repubblica πως η θερμοκρασία ανησυχεί πολύ τις αρχές, καθώς το περιβάλλον είναι ήδη κατεστραμμένο από τις πυρκαγιές και το οικοσύστημά τους – “ένα από τα πιο πλούσια και πολύτιμα στην Ευρώπη” – βρίσκεται σε κίνδυνο. Τα στατιστικά της ιταλικής κυβέρνησης δείχνουν πως από τις 15 Ιουνίου έχουν αντιμετωπιστεί 44.442 πυρκαγιές, μία σχεδόν διπλάσια αύξηση σε σχέση με ολόκληρο το περσινό καλοκαίρι.

Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, το κύμα καύσωνα της νότιας Ιταλίας προήλθε από έναν αντικυκλώνα, μία περιοχή υψηλής πίεσης που βυθίζει τον αέρα που παγιδεύεται μέσα της και δημιουργήθηκε στη βόρεια Αφρική. Αυτός ο αντικυκλώνας ονομάστηκε Lucifer από τα ιταλικά μέσα.