ΟΗΕ: Τέλος η περίοδος υπερθέρμανσης του πλανήτη - Μπαίνουμε στην εποχή του “βρασμού“

Όλα όσα εξέφρασε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες
28 Ιουλίου 2023 14:07
ΟΗΕ: Τέλος η περίοδος υπερθέρμανσης του πλανήτη - Μπαίνουμε στην εποχή του “βρασμού“

Σε δραματικό τόνο μίλησε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Antonio Guterres για το θέμα της υπερθέμανσης του πλανήτη, κρούοντας πιο δυνατά τον κώδωνα του κινδύνου καθώς όπως υποστήριξε έχει έρθει το τέλος της εποχής της υπερθέρμανσης του πλανήτη και μπαίνουμε σε μια νέα: αυτήν της "εποχής του βρασμού".

Ο Αντόνιο Γκουτέρες απηύθυνε έκκληση την Πέμπτη ενώπιων των Ηνωμένων Εθνών ώστε να υπάρξει άμεση και ριζοσπαστική δράση για την κλιματική αλλαγή, καθώς απόδειξη του ότι περνάει η Γη σε αυτή τη νέα εποχή είναι οι θερμοκρασίες-ρεκόρ που σημειώθηκαν μέσα στον Ιούλιο. "Για ολόκληρο τον πλανήτη, είναι μια καταστροφή", είπε, σημειώνοντας ότι "αν δεν υπάρξει μια μίνι Εποχή των Παγετώνων τις επόμενες ημέρες, ο Ιούλιος του 2023 θα καταρρίψει τα ρεκόρ σε όλους τους τομείς".

"Η κλιματική αλλαγή είναι εδώ. Είναι τρομακτικό. Και αυτό είναι μόνον η αρχή. Η εποχή της υπερθέρμανσης του πλανήτη τελείωσε -η εποχή του παγκόσμιου βρασμού έφτασε", τόνισε ο Γκουτέρες στους δημοσιογράφους.

"Είναι ακόμα εφικτό να περιοριστεί η αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας σε 1,5 βαθμό Κελσίου και να αποφευχθεί το χειρότερο της κλιματικής αλλαγής. Αλλά μόνο με δραματική, άμεση δράση για το κλίμα", τόνισε ο επικεφαλής του ΟΗΕ. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία ERA5 της χρηματοδοτούμενης από την Ευρωπαϊκή Ένωση υπηρεσίας κλιματικής αλλαγής, Copernicus, οι τρεις πρώτες εβδομάδες του Ιουλίου ήταν η θερμότερη περίοδος τριών εβδομάδων που έχει καταγραφεί ποτέ και ο μήνας οδεύει να γίνει ο θερμότερος Ιούλιος και ο θερμότερος μήνας που έχει καταγραφεί ποτέ.

Τα πλήρη δεδομένα του ERA5 για τον Ιούλιο θα δημοσιευθούν στις 8 Αυγούστου.