Η 3η Ιουλίου ήταν η θερμότερη μέρα στην ιστορία

Καταγράφηκε η υψηλότερη παγκόσμια μέση θερμοκρασία
05 Ιουλίου 2023 09:20
Η 3η Ιουλίου ήταν η θερμότερη μέρα στην ιστορία

Τη θερμότερη μέρα του στην καταγεγραμμένη ιστορία του σημείωσε ο πλανήτης μας τη Δευτέρα 3 Ιουλίου. Η παγκόσμια μέση θερμοκρασία ξεπέρασε τους 17 βαθμούς Κελσίου για πρώτη φορά από τότε που ξεκίνησε η παρακολούθηση των παγκόσμιων θερμοκρασιών μέσω δορυφόρων το 1979.

Επιπλέον, οι επιστήμονες πιστεύουν πως η Δευτέρα είναι επίσης η θερμότερη μέρα στην ιστορία από τότε που οι άνθρωποι ξεκίνησαν να χρησιμοποιούν όργανα για να μετρούν την καθημερινή θερμοκρασία στα τέλη του 19ου αιώνα. Ακόμα και η ερευνητική βάση Vernadsky στην Ανταρκτική κατέγραψε 8.7 βαθμούς Κελσίου.

Το προηγούμενο ρεκόρ είχε γίνει τον Αύγουστο του 2016 με την παγκόσμια μέση θερμοκρασία να φτάνει τους 16.92 βαθμούς Κελσίου.

Οι επιστήμονες αποδίδουν το πρόσφατό κύμα ζέστης σε ένα συνδυασμό του El Nino με εκπομπές αερίων θερμοκηπίου. Μελέτες έχουν δείξει πως η κλιματική αλλαγή συμβάλει σε κύματα καύσωνα τα οποία είναι πιο συχνά, διαρκούν περισσότερο και εμφανίζουν μεγαλύτερες θερμοκρασίες. Οι νότιες πολιτείες των ΗΠΑ πλήττονται από κύματα καύσωνα αυτήν την εβδομάδα που ξεπερνούν κατά τόπους του 43 βαθμούς Κελσίου.

Η παγκόσμια μέση θερμοκρασία επιφανείας του αέρα έφτασε για πρώτη φορά τους 17 βαθμούς Κελσίου από τότε που έχουμε διαθέσιμα αξιόπιστα αρχεία. Είναι ένα σημαντικό συμβολικό ορόσημο στον ολοένα και θερμαινόμενο κόσμο μας. Τώρα που ξεκινά η θερμότερη φάση του El Nino, πρέπει να περιμένουμε περισσότερα καθημερινά, μηνιαία και ετήσια ρεκόρ να σπάνε μέσα στον επόμενο 1.5 χρόνο. – Leon Simons, κλιματικός επιστήμονας